merdare-04rasfoto-ljubisa-mitic_fКОСОВСКА МИТРОВИЦА – На прелазима Јариње и Брњак на северу Косова сутра ће, у складу са Бриселским договором, почети наплата дажбина на робу која из централне Србије улази на север покрајине.

На појединим локалним медијима на северу Косова у току је кампања Еулекса којом се грађани информишу да ће прикупљене дажбине бити утрошене за потребе овдашњег становништва.

“То ће допринети повећању социјално-економских инвестиција и побољшању животног стандарда. Ови новчани приходи финансираће разне инфраструктурне пројекте у заједници попут дечијих вртића, школа и болница,”- наводи се у кампањи.

Приликом прошлонедељне посете Лепосавићу министар без портфеља Александар Вулин потврдио је да ће у суботу 14. децембра почети наплата дажбина на административним прелазима у складу са Бриселским споразумом и Споразумом о интегрисаном управљању прелазима (ИБМ).

Он је нагласио да ће све дажбине које ће се прикупљати на прелазима на северу Косова ићи у Фонд за развој севера Косова, да ће новац трошити људи на северу Косова и да неће ићи ни у Приштину ни у Београд.

“Све што прикупимо, себи прикупљамо, сваку обавезу коју избегнемо, себи смо је избегли,” поручио је Вулин.

Гудељевић: Имплементација споразума један од приориритета

Портпарол Еулекса Ирина Гудељевић изјавила је данас је један од главних приоритета ове мисије имплементација свих споразума између Приштине и Београда на северу Косова.

Гудељевић је коментаришући за сутра најављени почетак наплате дажбина на прелазима Јариње и Брњак на северу Косова рекла да је на Београду и Приштини да комуницирају у вези са дијалогом и споразумима који су постигнути укључујући и тај који се односи на царину.

“Косовска царина је та која би требало да буде контактирана у вези са тачним процедурама које ће бити спроведене на Јарињу и Брњаку,” казала је портпаролка Еулекса.

Она је додала да имплементација свих споразума који су постигнути између Београда и Приштине на северу Косова је била и биће један од главних њихових приоритета.

Ми смо ту да асистирамо и помогнемо, а све у складу са мандатом који имамо, казала је Гудељевић.


Извор: Танјуг

Коментари

Један коментар на Царина на Јарињу и Брњаку – право лице Бриселског споразума

Оставите коментар

Оставите коментар на Царина на Јарињу и Брњаку – право лице Бриселског споразума

* Обавезна поља