cvijan4802150БЕОГРАД – Председништво СНС донело је одлуку да та странка, по хитном поступку, изађе из локалне власти у Жабарима, Жагубици, Бољевцу, Љигу, Книћу, Рачи, Ивањици, Врању, Белој Цркви, Житишту и Ваљеву, општинама у којима им је коалициони партнер СПС.

Одлазак напредњака из власти у већини тих општина значиће истовремено увођење привремених мера и расписивање ванредних избора, за које ће СНС одмах почети припреме. Напредњаци, међутим, негирају да је повлачење из 11 општина порука социјалистима и увертира пред парламентарне изборе.

У СНС, међутим, истичу и да ће сви локални функционери који одбију да се повинују ставу Председништва бити искључени из странке. „Свако ко мисли да је на место на коме се налази стигао сопственом заслугом, има право да изађе из СНС и направи своју странку и покуша поново да освоји власт. Чињеница је, међутим, да у тих 11 општина учествујемо с малим процентом у власти, а носимо највећу одговорност, јер су све очи грађана упрте у напредњаке“, каже за Данас потпредседник СНС Братислав Гашић и додаје да они неће спречавати СПС да у тим општинама нађе друге коалиционе партнере и тако формира прекомпоновану самоуправу.

Гашић напомиње да су напредњаци свесни чињенице да су социјалисти били у претходном мандату на власти с демократама и да сада могу да наставе рад с њима. Он, међутим, додаје да је свака локална заједница специфична и да ће тамо где су ставови непомирљиви бити одржани локални избори.

На питање да ли је ово својеврсна порука социјалистима кад су у питању ванредни парламентарни избори, саговорник Данаса истиче да Председништво СНС није заузело заједнички став по питању републичких избора. „Упркос томе што није постигнут заједнички став по питању нужности расписивања ванредних парламентарних избора, та тема није стављена ад акта, већ ће она бити на дневном реду наредних седница Председништва. На овом последњем заседању изнет је низ аргумената за и против избора, а оне против заговарао је председник Александар Вучић“, објашњава Гашић.

Иако је СНС месецима најављивала да ће бити смењено десетак градоначелника и председника општина, на седници Председништва донета је одлука о смени свега двојице – Саше Милошевића из Ужица и Драгана Јовановића из Краљева.

Коментаришући одлуку члана Председништва СНС Оливера Антића да више не буде члан странке, Гашић каже да је „професор Антић имао низ личних испада и потпао је под утицај тајкунско-политичке мафије“. Он истиче и да је Антић очигледно схватио поруку коју су му напредњаци упутили – да је морално да се повуче. „Желим му сву срећу, али је очигледно да он није имао појма о многим стварима које су се дешавале око њега“, закључио је Братислав Гашић у разговору за Данас.

Саветница председника Србије Станислава Пак оценила је да је Оливер Антић показао изузетну одговорност оставком у СНС, јер је „направио грешку без лоше намере, зато што је био обманут од стране хрватског новинара Домагоја Маргетића“. „Најављена је конференција на којој је требало да буду представљени докази у случају Мобтел, а десило се да је ескалирано нешто сасвим друго, оптужени су саветници Александра Вучића и ствар је добила другачију димензију“, рекла је Пакова за ТВ Б92 и додала да је Николић знао да ће та конференција бити одржана, али да није очекивао да ће ескалирати у потпуно другом правцу.

„Људски је грешити, божански је опраштати“, навела је Пакова, додајући да је Антић и даље саветник председника. „Да ли ће Антић остати саветник, зависи од председника Николића и не сумњам да ће он донети најбољу одлуку, као и увек до сад“, рекла је Станислава Пак.

Умало туча

Братислав Гашић и Владимир Цвијан потврдили су за Данас да је сукоб између Цвијана и остатка чланова Председништва у среду ескалирао и да је мало фалило да се заврши физичким обрачуном. Међутим, док у СНС тврде да је Цвијан псовао мајку Александру Вучићу и вређао остале присутне, он оптужује лидера СНС да је насрнуо, због чега је већ поднео кривичну пријаву.

Цвијан иде у Лондон

Владимир Цвијан је јуче у својству председника скупштинског Одбора за уставна питања заказао седницу, али се није на њој појавио. Због тога је председник парламента Небојша Стефановић, сходно пословнику, морао да сазове нову седницу. „У време одржавања седнице био сам у Амбасади Велике Британије у Београду да средим папире поводом моје посете Лондону, где ћу о ситуацији у Србији разговарати с озбиљним људима“, објаснио је Цвијан за


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Цвијан поднео кривичну пријаву против Вучића

* Обавезна поља