helikopter_620x0-620x330Више јавно тужилаштво у Београду саопштило је данас да је након предистражног поступка у случају “хеликоптер” нашло да нема места покретању кривичног поступка у односу на лица која су учествовала у припремању и извршењу задатка,јер није утврђено да су са умишљајем или из нехата у конкретном случају предузете радње које би представљале елементе бића било ког кривичног дела.

Саопштење Вишег јавног тужилаштва преносимо у целини: Више јавно тужилаштво водило је предистражни поступак у вези трагичног догађаја од 13.03 2015 године и пада хеликоптера XТ-48 у насељу „Радио фар“ у близини међународног аеродрома „Никола Тесла“ у коме је животе изгубило 7 особа .

Након завршеног предистражног поступка,свеобухватног разматрања догађаја,чињеничног стања,изјава више десетина саслушаних сведока,обављених комплексних вештачења, налаза и мишљења Комисије за основно испитивање удеса и Комисије за испитивање ванредног догађаја тужилаштво је нашло да нема места покретању кривичног поступка у односу на лица која су учествовала у припремању и извршењу задатка,јер није утврђено да су са умишљајем или из нехата у конкретном случају предузете радње које би представљале елементе бића било ког кривичног дела.

У предистражном поступку је утврђено да је у ланцу командовања приликом планирања и припреме задатка, дошло до пропуста који немају кривично правну,већ евентуално дисциплинску тежину,а везано за ланац командовања,што се несумљиво утврђује из исказа саслушаних сведока и садржине налаза и мишљења стручних лица ,која су у форми вештачења спроведена током предистражног поступка.

Тужилац је имао у виду и ценио и чињеницу да је према бригадном генералу Предрагу Бандићу и генерал мајору Живак Ранку покренут дисциплински поступак и та околност није утицала на став тужилаштва да буде донета другачија одлука.

Одлука тужилаштва базирана је и поткрепљена искључиво на прикупљеним доказима током предистражног поступка.

Piloti-helikopzer

Гашић: Верујем тужилаштву

Бивши министар одбране Братислав Гашић није данас хтео да коментарише став тужилашва да нема места кривичној одговорности у случају пада војног хеликоптера прошле године.

„Верујем тужилаштву. Нећу да коментаришем одлуке правосудних органа“, рекао је Гашић за Танјуг.

Више јавно тужилаштво у Београду саопштило је данас да нема места покретању кривичног поступка поводом пада хеликопета 13. марта 2015. године против лица која су учествовала у припремању и извршењу задатка, јер није утврдјено да су са умишљајем или из нехата предузели радње које би представљале елементе бића било ког кривичног дела.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Тужилаштво – Нико крив за хеликоптер

* Обавезна поља