kosovo-gracanica-poplava-1До акцидента на територији Грачанице дошло је када је вода изливши се из реке Грачанке покупила муљ из рудника „Кишница“. Тешки метали доспели су у земљиште и подземне воде, упозорава локална невладина организација „Институт 3Е“. У општини Грачаница за Спутњик кажу да ће информацију о томе да ли је вода заиста контаминирана имати до краја недеље.

Иако се река Грачанка повлачи из Лапљег села, за собом је оставила 22 оштећене куће, али и земљиште које је више од два дана било под водом контаминираном тешким металима. Угрожено је 15 хиљада људи, делови насеља Кишнице, Бадовац, Грачаница, Лапље село и Вреоце изложени су двострукој опасности због изливања јаловишта, каже за Спутњик Ненад Рикало из „Института 3Е“.

„Огромне количине тешких метала после наношења тог муља и тешких метала су сада изливене по обрадивим површинама и по самом насељу, по Лапљем селу. Осим тих вода из јаловишта, проблем је фекална канализација Бадовца, Грачанице и дела Лапљег села, где живи више хиљада људи, где не постоје колектори за пречишћавање тих вода, него се буквално вода спроводи директно у корито Грачанке“, каже за Спутњик Рикало.

У невладиној организацији „Институт 3Е“ кажу да локална самоуправа није упозорила грађане на опасност и да је још пре два дана било  неопходно забранити употребу бунарске воде. С друге стране, председник општине Грачаница, Владета Костић за Спутњик каже да је саопштење те организације злонамерно и да уноси панику.

„Послали смо екипу из Хигијенског завода и Завода за јавно здравље, у току недеље добићемо потврду или демант онога што ти људи тврде, а онда ћемо видети које ћемо кораке повлачити. Не живимо ми у некој дивљини, овде постоји водоводна мрежа  која је под контролом регионалне компаније, вода за пиће је апсолутно под контролом и уопште није у надлежности општине, а људи са обог подручја одавно не користе воду из бунара за пиће, то је само вода за заливање њихових башти“ каже костић за Спутњик.

У организацији „Института 3Е“ скрећу пажњу на чињеницу да је заливање башти контаминираном водом једнако опасно као када се таква вода пије. Иначе, према раније урађеним анализама, јаловиште рудника „Кишница“  идентификовано је као једна од црних тачка црноморског слива. Грачанка се улива у Ситницу, која се улива у Ибар, Мораву, Велику Мораву, а на крају њена вода доспева у Дунав.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на У води Грачанице тешки метали

* Обавезна поља