koriБЕОГРАД – Министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички изјавила је данас да би прва отпуштања у државној управи требало да крену већ до септембра и истакла да би до краја године требало да буде отпуштено 9.000 запослених који су вишкови у државној управи.

Она је на обележавању 10 година постојања часописа Квартални монитор изјавила да се број запослених у државној управи константно смањује захваљујући природном одливу, те да ће да ако се упореди период децембар прошле године са децембром ове године разлика у броју запослених у државној управи бити 20.000 људи мање.

Удовички је рекла да је закон о начину одређивања максималног броја запослених у последњим круговима консултација и да би Влада требало да утврди предлог овог закона до краја месеца или „који дан ћемо да пробијемо”.

„Оног тренутка када тај закон буде усвојен, следи спровођење. Максимуми ће бити одређени одмах после и то на нивоу корисника јавних средстава. Даље мора сваки корисник јавних средстава да се прилагођава”, рекла је Удовички новинарима.

Упитана да ли то значи да би већ од септембра могла да крену отпуштања, министарка је изјавила да би „требало да нека бар крену до тада” и да све зависи од тога колико су корисници спремни до септембра.

Упитана да ли очекује да ће свих 9.000 бити отпуштено до краја ове године, она је одговорила „морало би да буде смањења”. „Нису све то нужно отпуштања, има и одлива, важно је да дође до смањења”, рекла је Удовички.

Истакла је да треба имати у виду да се у јавној управи све време смањује број запослених. У том смислу, она је прецизирала да ако се упореди период децембар прошле године са децембром ове године разлика у броју запослених у државној управи ће бити 20.000 људи мање.

„Пуно је било пензионисања крајем прошле године. Немамо тачан број колико је отишло у тих неколико месеци, али процењујемо да је било око 7.000 људи. То су све радна места која остају непопуњена, али је сада јако важно да овај закон подстакне реорганизацију”, истакла је она.

Права велика реорганизација, како је навела, тек следи и истакла да ће се са новим законом о максималном броју запослених сваки корисник јавних средстава наћи пред чињеницом да он има одређени максимални број кога треба да се држи, али да у оквиру тог максимума треба и нека радна места да попуни и неке људе да премести.

Отпуштање вишкова у државној управи ће, како је истакла, утицати и на оцену ММФ-а који је прихватио прву ревизију аранжмана са Србијом.

За следећу ревизију ће, како је додала, бити веома важно како ће држава спроводити рационализацију броја запослених.

Говорећи о величини јавне управе, Удовички је рекла да она није превелика, али да је неодржива. „Јавна управа је међу мањима у односу на земље са којима се поредимо, али наш БДП то не може да издржи”, прецизирала је Удовички и додала да јавна управа нема капацитет да реформише привреду како би БДП „нарастао”.

Она је рекла да су просечни трошкови зарада јавне управе у БДП консолидоване државе у 2014. години били 12 одсто БДП-а, а након смањења плата од 10 одсто, ти трошкови су 11 одсто БДП-а.

Циљ Владе је, како је истакла, да се ти трошкови у наредне три године смање на 8,7 одсто БДП-а.

Удовички је посебно указала да удео трошкова за здравство у БДП-у износи 10,6 одсто, при чему постоје бројни проблеми у његовој ефикасности, и навела пример Македоније у којој удео здравства у БДП-у износи седам одсто, при чему овај сектор у Македонији има знатно боље резултате него у Србији.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Удовички – Прва отпуштања већ од септембра

* Обавезна поља