maticБЕОГРАД – Полиција је ухапсила бивше руководиоце СИЕПА Јасну Матић, Весну Перић, Божидара Лаганина и Бојана Јанковића због сумње да су оштетили буџет за 120 милиона динара, саопштило је Министарство унутрашњих послова Србије.

У саопштењу се наводи да су осумњичени од 2006. до 2013. године закључивањем 1.339 фиктивних уговора о ауторском делу између запослених у СИЕПА као физичких лица и Агенције, оштетили буџет Србије за око 120 милиона динара.

Они се терете за злоупотребу службеног положаја. Сумња се да су оштетили буџет за 119 милиона динара, као и да су другим лицима прибавили противправну имовинску корист од 91 милион динара.

Како стоји у саопштењу МУП-а, осумњичени су у временском периоду од 2006.год до 2013.године закључивањем великог броја (1339) фиктивних уговора о ауторском делу, између запослених у Агенцији за страна улагања и промоцију извоза – СИЕПА као физичких лица и Агенције, који се односе на послове који су били у опису послова запослених у Агенцији, омогућили да се супротно Закону о ауторским и сродним правима, Закону о јавним набавкама, Закону о министарствима и Закону о буџетском систему, средства из буџета Републике Србије искористе за исплате наводно извршених уговора о ауторским делима.

Тиме су на описани начин оштетили буџет Републике Србије у укупном износу од 119.609.216,16 динара, а себи и другим физичким лицима прибавили имовинску корист у укупном износу од 91.964.865,00 динара, док разлика од 27.644.351,16 динара представља укупан износ обрачунатих и плаћених пореза и доприноса по том основу.

Осумњичени ће, уз кривичну пријаву, ради саслушања бити приведени Тужилаштву за организовани криминал.

Божидар Лаганин је поднео оставку на место директора у новембру након што је бивши министар привреде, Саша Радуловић, указао на бројне неправилности у раду ове Агенције и против њега поднео кривичну пријаву.

Агенцијом СИЕПА практично од оснивања управљају кадрови УРС-а.


Извор: Танјуг, ЦЕОПОМ-Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на Ухапшени бивши руководиоци СИЕПЕ

* Обавезна поља