izbori-vucicБЕОГРАД – Тренутно пишем програм рада будуће владе Србије и то је приоритет – рекао је јуче за наш лист Александар Вучић, лидер Српске напредне странке и будући премијер, одговарајући на питање када би требало очекивати почетак разговора о новој владајућој коалицији. То је, практично, и Вучићево објашњење због чега још нису почеле званичне консултације о формирању владе.

Програм на којем лидер СНС ради представљаће окосницу деловања постизборне власти у Србији и биће понуђен евентуалним коалиционим партнерима као основа за почетак разговора. Тај документ ће садржати мере за реформе у свим сегментима друштва, оперативни план и обавезне прве кораке. Како је раније објашњено из СНС, програм реформи односиће се на све кључне области, попут образовања, здравства и, наравно, економије, где су основни циљеви смањење незапослености, довођење инвеститора и бољи стандард грађана.

Пре почетка преговора с потенцијалним коалиционим партнерима, о плану и програму рада будуће владе изјасниће се чланови Председништва и Главног одбора Српске напредне странке. У СНС очекују да седница Председништва буде одржана до петка, а Главни одбор да заседа предстојећег викенда како би разговори о евентуалној сарадњи с другим странкама кренули почетком наредне недеље.

„Седницу Председништва заказује лидер наше странке Александар Вучић и од његових обавеза зависиће термин њеног одржавања“, рекао је за Данас потпредседник СНС Братислав Гашић. Према његовим речима, влада Србије ће ускоро бити формирана и нема потребе да се с тим одуговлачи. „Понашаћемо се одговорно и нема разлога за губљење драгоценог времена. Очекујем да то буде што пре, јер Србију чека доста посла“, навео је Гашић.

То „што пре“, како незванично објашњавају у СНС, значи да би конституисање новог сазива Скупштине Србије и формирање владе требало да буду завршени најкасније до ускршњих празника дакле до 20. априла. Напредњаци не желе да прецизирају с којом странком ће најпре разговарати, али понављају да ће позвати све, па и ДС. Спекулише се, ипак, да у СНС желе да у будућој влади буду СПС Ивице Дачића, НДС Бориса Тадића и СВМ Иштвана Пастора.

Да су социјалисти спремни за разговоре потврдио је јуче председник њиховог Извршног одбора Бранко Ружић. Он је потврдио и да почетак преговора о саставу и програму владе очекује крајем ове или почетком идуће седмице, истакавши да су „они који су освојили највише гласова најпозванији да определе динамику конституисања парламента и формирања владе“.

Ружић је новинарима рекао да Александар Вучић са сарадницима припрема програм владе, а да ће се остале странке упознати са тим и потом опредељивати. „Важно је и ко ће кадровски чинити ту владу. Уверен сам да ће Вучић истрајати на принципијелном ставу да у влади седе искључиво људи од личног интегритета, ауторитета, искуства и знања, односно људи који могу да раде на тешким циљевима“, закључио је Бранко Ружић.


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић пише програм нове владе

* Обавезна поља