pristina-oruzani-sukob-1328585176-57884ПРИШТИНА – У импровизованом суду у Приштини, у Кину АБЦ који штите полицијске снаге, данас је почело саслушање 40 Албанаца, осумњичених да су учествовали у борбама у Сирији и Ираку и подржавали терористичке организациоје.

Како сазнаје најчитанији портал koha.net из извора унутар импровизованог суда, неколико приведених се пред тужиоцем изјаснило да су ишли у Сирији након позива косовског министра спољних послова Енвера Хоџаја да се помогне опозиционим снагама у тој земљи.

„Неколико осумњичених је рекло да су отишли у Сирији након позива министра спољних послова владе Косова Енвера Хоџаја да се помогне опозиционим снагама у Сирији“, казао је порталу новинар Мефаил Бајкиновци, који прати саслушања осумњичених.

Према наводима приштинских медија, само четворо од 40 ухапшених је признало да су учествовали у борбама у Сирији.

Медији подсећају да је Хоџај у априлу 2012. године у згради косовске владе рекао да ће „Влада Косова још више подржати опозицију у Сирији“.

„Ми смо забринути стањем масовног кршења људских права у Сирији и заинтерсовани смо да у будућности на неки начин подржимо и финанцијски опозицију у Сирији и да сваки захтев који има опозиција Сирије, унутар наших реланих могућности, подржавамо…“, рекао је Хоџај 2012. током посете Косову делегације сиријске опозиције.

„Косовска полиција“ је јуче ујутру ухапсила 40 особа широм Косова, које су осумњичене да су учествовале у борбама у Сирији и Ираку и да су подржавали терористичке организације.

Ухапшене су особе су из Приштине, Пећи, Гњилана, Урошевца, Призрена и Косовске Митровице, а осумњичени су лишени слободе након процене да њихово деловање угрожава националну безбедност и заштиту уставног поретка.

У бекству још 17 осумњичених

Осим 40 особа које је косовска полиција ухапсила због учешћа у рату у Сирији, крило терористицке организације ИСИС и ”Ал Нусра” чине и 17 других Албанаца са Косова који су у бекству, преносе данас приштински медији.

Вода те групе, близак пријатељ Лавдрима Мухаџерија, није нађен код куће у ноћи када је изведена полицијска акција, преноси “Зери”.

Бујар Брахими из Митровице је 508 дана био припадник терористицке групе ИСИС у Сирији, и друг је једног од вође ове групе Лавдрима Мухаџерија.

Брахими се вратио на Косово у априлу ове године где је позивао грађане да оду и прикључе се осталима у џихаду.

Брахими је сада оптужен за тероризам и на челу је списка од 57 особа осумњичених за тероризам и подстицање на тероризам. Али, он није међу 40 ухапшених у понедељак ујутро на Косову. Он је заједно са осталих 16 осумњицених у бекству док их полиција тражи, преносе приштински медији.

У тој акцији „полиција“ је затворила два места одакле се сумња да су регрутовани млади људи за Сирију – илегалне и инпровизоване џамије у згради Термокоса у насељу ”Дарданија” у Приштини и Кула сирочади у Превали, за које се сумња да су биле зборна места ове мреже.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Ухапшени исламисти окривљују Хоџаја

* Обавезна поља