donjeck-granatiranje18:36 – Око 950 рудара је остало заробљено под земљом у рудницима „Скочињски“ и „Засјатко“ на истоку Украјине, након великог артиљеријског напада. У току је евакуација, јавља Ројтерс.

Услед борби у два украјинска рудника дошло је до прекида снабдевања струјом, услед чега је око 950 рудара заробљено под земљом.

После великог артиљеријског напада, најмање 379 рудара је остало заробљено у руднику „Скочињски“ на истоку Украјине, а у руднику „Засјатко“ је под земљом 576 рудара. У току је њихова евакуација, јавља Ројтерс.

Како је саопштио представник Министарства одбране „Доњецке Народне Републике“ Едвард Басурин говорећи о руднику „Скочињски“, гранате су погодиле рудник и оближњу пијацу Сокол, а од експлозија је повређено двоје људи, док је истовремено нестала струја због чега су рудари принуђени да остану под земљом, пренела је агенција Тас.

Засад нема извештаја о евентуалним жртвама.

16:25 – MOСKВA – Власти самопроглашене републике Доњецк на истоку Украjине саопштиле су да jе у руднику Aлександар Засjадко остало 576 заробљених рудара када jе због гранатирања дошло до прекида у снабдевању електричном енергиjом.

Према речима представника власти у Доњецку Eдварда Басурина, део рудара jе извучен на површину, али се под земљом налази jош 328 заробљених, док су две особе рањене приликом гранатирања рудника, пренела jе агенциjа Tас с.

Басурин jе изjавио новинарима да jе услед гранатирања дошло до оштећења две трафо станице, због чега jе прекинуто снабдевање у региону Доњецка струjом, али и водом.

Oн jе раниjе данас известио да jе граната пала на рудник Скочински и да jе заробљено 375 рудара.

Из болнице у Доњецку саопштили су да jе током бомбардовања града повређено 60 цивила коjи су смештени на лечење.

Директор предузећа “Лугансквода” Сергеj Mахуренко потврдио jе да jе дошло до прекида водоснабдевања у региону Луганска, где jе више насељених места остало без воде.

Oн jе обjаснио да његово предузеће не може да обави контролу и поправке водоводне мреже, будући да се водозахват и део система налази на териториjи коjу контролишу киjевске снаге, коjе према његовим речима намерно прекидаjу довод воде.

Власти Луганска обратиле су се данас представницима OEБС, захтеваjући да утичу на киjевске власти и да од њих затраже да нормализуjу водоснабдевање.

ДНР: Украјинске снаге почеле офанзиву на читавој линији фронта

Украјинске снаге безбедности у среду су почеле гранатирања на читавој линији фронта. Три устаника су погинула, саопштио је шеф Министарства одбране Доњецке Народне Републике Владимир Кононов.

„У 3.45 ујутру Украјина је почела гранатирања на читавој линији фронта. До 4.30 имали смо троје убијених“, изјавио је он.

Украјинска војска започела су напад на положаје снага самопроглашене Доњецке Народне Републике на свим линијама фронта и 15 особа већ је погинуло. Вест о овом општем нападу потврдило је МИнистарство одбране ДНР.

Засад нема званичног извештаја о евентуалним жртвама, али Раша тудеј преноси да је страдало 15 људи.

Током гранатирања рудник „Скочинско“ остао је без струје. Испод земље се налази 379 људи, изјавио је РИА Новостима представник Министарства одбране ДНР Едуард Басурин.

У гранатирању погођен рудник, остало заробљено 375 рудара

MOСKВA – У гранатирању у региону Доњецка данас jе погођен рудник Скочински у коjем jе остало заробљено jе 375 рудара, саопштило jе Mинистарство одбране самопроглашене републике Доњецк.

У артиљеријским нападима украјинске армије затрпана су два рудника у близини Доњецка и под земљом је остало 379 рудара, каже Едуард Басурин, представник Министарства одбране ДНР, преноси РИА Новости.

Према речима Басурина гранате су погодиле рудник и оближњу пиjацу Сокол, а од експлозиjа jе повређено двоjе људи, док jе истовремено нестала струjа због чега су рудари принуђени да остану под земљом, пренела jе агенциjа TAС С. Засад нема извештаjа о евентуалним жртвама.

Гранатирано је и насеље Маринка, каже министар одбране ДНР Владимир Кононов.

Упркос споразуму о прекиду ватре у фебруару, сукоби су местимично настављени, уз жртве међу владиним и сепаратистичким борцима, али жртава међу цивилима скоро да није било. Ситуација је погоршана последњих дана када су зараћене стране поново почеле са гранатирањем.

Од споразума о прекиду ватре у фебруару, извештаји о жртвама међу владиним и сепаратистичким борцима настављају се истим интензитетом, али жртава међу цивилима скоро да није било. Ситуација је погоршана последњих дана када су зараћене стране поново почеле с неселективним гранатирањем.

Гувернер Луганска, који контролише влада, Генадиј Москал објавио је на званичном сајту да је старији брачни пар данас погинуо када је њихов аутомобил погодио минобацачки пројектил. Према саопштењу, напад се догодио на 20 километра унутар територије под владином контролом.

Руска новинска агенција Интерфакс пренела је да је представник побуњеника рекао да је један становник града Јенакијеве убијен у близини постројења за пречишћавање отпада.

Током сукоба који је почео у априлу 2014. године погинуло је више од 6.400 људи.
Представници зараћених страна састали су се у уторак у Белорусији, али је састанак завршен без решења за сукобе.

Споразум о примирју налаже да обе стране повуку тешко наоружање са 450 километара дугачке линије фронта, али међународни посмтрачи кажу да обе стране крше ту одредбу.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Украјинци кренули на Доњецку републику

* Обавезна поља