marko-djuric-kosovska-mitrovica-1КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је данас да ће Република Србија наставити да подржава одбрану лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића и других притворених Срба у сличним случајевима.

Ђурић је данас посетио Ивановића у притвору у Северној Митровици. Он је рекао да је Оливер Ивановић снажан човек који се одлучношћу и истрајношћу прилично храбро носи са веома тешком ситуацијом у коју је, нажалост, доведен.

– Република Србија ће наставити да подржава одбрану Оливера Ивановића и других притворених у правосудним институцијама у вези са сличним случајевима. За нас је веома важно да сви људи на целом КиМ знају да могу да рачунају на чврсту подршку Републике Србије – рекао је Ђурић на конференцији за новинаре.

Ивановић је притворен 27. јануара ове године под сумњом да је учествовао у злочинима над Албанцима 1999. и 2000. године, а оптужница против њега до данас није подигнута.

Ђурић је најавио да ће следеће недеље наставити са посетама притворенима и ухапшенима који се тренутно налазе на територији КиМ.

Ђурић је рекао и да ће сутра посетити Грачаницу, Ораховац, Велику Хочу и Штрпце, места у којима је, како је рекао, веома значајно да се осети да Република Србија стоји чврсто уз свој народ и да су Срби своји на своме.

Упитан како спречити нелегалну узурпацију српских друштвених и државних предузећа од стране „Косовске Агенције за приватизацију“, Ђурић је рекао да политика Владе Србије није да ствара ситуацију у којој ће Срби на КиМ живети од речи те да управо зато сутра иде у Ораховац, Штрпце и Велику Хочу.

– Ми се истрајно боримо за интересе Србије и српског народа на КиМ и ниједан потез који покрајинске привремене институције самоуправе буду повлачиле нас неће од тога одвратити – рекао је Ђурић, нагласивши да се активности власти у Београду не задржавају само на писању саопштења већ на интензивној међународној и политичкој активности.

– Пошто су завршени избори, намеравамо да користимо наш утицај који покушавамо да изградимо кроз покрајинске институције како би решили проблеме нашег народа – рекао је Ђурић.

– Методе наше политичке борбе прилагођавамо околностима и онима који су против наших интереса. Ово је једна асиметрична, нетипична политичка борба која захтева методе деловања без превише великих речи али са истрајним, стрпљивим и вредним радом јер само тако можемо да дођемо до резултата – истакао је Ђурић.

Он није желео да коментарише када ће Влада Србије формирати став о учешћу Срба на КиМ у „косовском Парламенту“, рекавши да још нису завршене све процедуре везано за изборе.

Представници српског народа на КиМ ће у међусобним консултацијама и у дијалогу са Београдом и свим другим релевантним актерима доносити одлуке у наредном периоду.

Ђурић се осврнуо и на данашњу изградњу Парка мира на главном ибарском мосту у Косовској Митровици са кога је током прошле ноћи уклоњена барикада, рекавши да тај потез говори о томе да општина брине и о општој политичкој атмосфери али и ставовима и субјективном осећају свих људи овде.

– Та одлука градоначелнка и представника локалне самоуправе у великој мери одражава и овлашћења која су предвиђена и позитивним законодавством и духом политичких разговора који су вођени у претходном периоду – навео је Ђурић, додајући да охрабрује чињеница да је и градоначелник јужне Митровице подржао изградњу Парка мира.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Ђурић у Митровици умирује Србе обећањима

* Обавезна поља