jens-stoltenberg-1(2)БРИСЕЛ — Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да су „агресивне акције Русије подриле евроатлантску безбедност“.

Он је оценио да су санкције против Русије делотворне и рекао да ће Русија „бити више изолована ако не буде поштовала међународне прописе“.

Столтенберг је на конференцији за новинаре у Бриселу оптужио Русију да и даље „оружјем и војним особљем помаже агресивне сепаратисте“ у Украјини и предочио да једино решење за тамошњу кризу јесте поштовање мировног споразума Кијев-Москва из Минска.

Он је нагласио да је 2014. била година агресије, криза и сукоба и додао да су се насиље и екстремизам раширили на Средњем истоку и северу Африке.

Челник НАТО је рекао да ће о тим проблемима сутра расправљати у Бриселу шефови дипломатија НАТО и подвукао да већ даје резултате од САД предвођена коалиција у борби против војске екстремистичке организације „Исламска држава“ у Сирији и Ираку.

Он је објаснио да је НАТО спреман да у том оквиру помогне јачање одбране Ирака, ако то затражи тамошња влада.

Столтенберг је навео да ће од сутра бити расположиви фондови НАТО за помоћ Украјини за јачање одбране и да ће НАТО размотрити да ли ће Украјина испунити услове за пријем у НАТО, ако затражи што је најавила нова влада у Кијеву.

Он је истакао да „свака независна и суверена земља одлучује самостално о типу своје безбедности… да ли ће у НАТО, или не“.

На питање новинара да ли НАТО може и оружјем помоћи Украјини, Столтенберг је изјавио да то може једино бити одлука појединих земаља, али не и Атлантског савеза јер НАТО и нема своје посебно наоружање.

Челник Атлантског савеза је поновио да НАТО не признаје ових дана потписани споразум Русије и Абхазије о савезништву и стратегијском партнерству зато што сматра да је Абхазија део Грузије.

„Наша безбедност се темељи на начелу целовитости независних земаља“, додао је он.

Столтенберг је претходно у посебној поруци навео да споразум Русија-Абхазија „противречи начелима међународног права, начелима ОЕБС и међународним обавезама Русије“.

На питање да ли НАТО сматра да је Русија појачаним патролирањем авиона уз границе земаља НАТО, прекршила међународно право, Столтенберг је узвратио да су ти летови руских авиона били у међународном ваздушном простору.

Али, рекао је да је то „понекад било јако агресивно и каткад су се јако приближили границама НАТО“, а нису о томе извештавали цивилне власти, и бродове и авионе НАТО, те је претила опасност од несрећа и инцидената.

Замољен да оцени могу ли авганистанска војска и полиција да се супротставе појачаним нападима исламских екстремиста талибана, посебно после повлачења већине снага НАТО и престанка борбене мисије у тој земљи, Столтенберг одговорио да талибани јесу способни за велике терористичке акције, али су авганистанске снаге довољне јаке да им не дозволе да заузму делове територије.

Русија забринута због активности НАТО-а

МОСКВА–Заменик руског министра иностраних послова Алексеј Мешков изразио је данас забринутост Москве због активности НАТО-а на северу Европе, истичући да ће Русија предузети све неопходне мере да осигура безбебедност.

„Шта ради главнокомандујући Здружених снага НАТО у Европи Филип Бридлав и његови истомишљеници? Покушавају да дестабилизују најстабилнији регион у свету, север Европе – бескрајне војне вежбе, пребацивање авиона који могу да носе нуклеарно оружје у балтичке земље. То је стварност која је изузетно негативна”, рекао је Мешков за агенцију Интерфакс.

Истичући да су радни контакти са седиштем НАТО-а задржани, Мешков је рекао да Москва не сматра да пређена „тачка после које нема повратка” у односима са Алијансом и да је спремна на сарадњу.

„Русија не одустаје од сарадњу у свим формама са нашим партнерима”, рекао је он руској агенцији.

Интерфакс је пренео изјаву генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга да подржава западне санкције Русији и да њима треба да се придружи што више


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Међусобне оптужбе Русије и НАТО-а

* Обавезна поља