ALEKSANDAR VUCICШИМАНОВЦИ – Александар Вучић поручио да се не плаши социјалног бунта због мера које морају да се предузму да би се живело боље. Најавио да ће ускоро посетити Сарајево. О министрима за викенд, Љајић у влади

Први потпредседник владе Александар Вучић поручио је данас да је Србији потребан здрав систем и економија и да се не плаши социјалног бунта због мера које морају да се предузму да би се живело боље.

„Економија је као јелен – брза, као нешто живо што мора стално да трчи, а све што смо наметнули у јавном сектору и кроз пензије је као слон на леђима јелена“, сликовито је Вучић објаснио ситуацију у земљи.

Подсетивши да је својевремено Бењамин Нетанијаху приватни сектор у Израелу упоредио за згодном дамом, а јавни заједно с пензијама са пунијом дамом, Вучић је сликовито појаснио да ће Србија морати мало да држи дијету да би се изједначила са згоднијом дамом која много више доприноси напретку економије.

Социјалног бунта се не плаши, додао је, јер на власти није да би био богат већ да нешто учини за Србију, мада „ако Србија то не буде разумела и ако каже лакше нам је да живимо у лажи и преварама да трошимо оно што никада нисмо зарадили па макар уништили будуће генерације и будућност деце онда изаберите неког другог“.

„Велики социјални бунт – склонићу се и крај приче – нисам сам се родио у фотељи“, поручио је Вучић.

Нагласивши да приватни сектор издржава јавни сектор, те да се зато од приватног сектора неће узимати, Вучић је поручио и да незадовољни у јавном сектору увек могу да се пребаце у приватни.

Критиковао је понашање власти пре пет или шест година као веома неозбиљно и неодговорно, јер је, тврди, требало да се ухвати у коштац са кризом а резови би тада били скоро неприметни, а овако су Србију дотерали скоро до ситуације у којој се налази Грчка.

„Неко други мора да исправља њихове брљотине, запало ми је да будем председник владе, а нећу да Србија буде позната по банкроту и пропасти и томе да нема економске будућности и запошљавање“, рекао је Вучић и додао да неће да прави „потемкинова села“ повећавајући плате и пензије док приватни сектор пропада, а БДП пада из године у годину.

„Свако може да каже шта хоће, ево дајте ми решење коме да узмем, али не могу да се сложим са тим да узимам од приватника, јер они издржавају јавни сектор“, поручио је Вучић.

Штитићемо свој интерес у Јужном току колико можемо

Председник СНС је изјавио да ће Србија учинити све да заштити своје економске и виталне националне интересе, али да није највећи играч и да не може да одлучује о најважнијим стварима у вези са пројектом „Јужни ток“.

Вучић је, коментаришући писања медија да је ЕУ надомак одлуке да замрзне план окончања изградње тог гасовода, рекао да је „Јужни ток“ по његовом мишљењу важан не само са Русију већ и за Европу и да се нада да ће превладати разум и да ће сви разумети да морају да сарађују и да треба да се „пусте срасти и тензије“.

„Србија ће штитити своје интересе, а Србија сматра да је Јужни ток у њеном интересу. Међутим, ми наравно нисмо највећи играч и не можемо да одлучујемо о највећим и најважнијим стварима“, рекао је Вучић новинарима.

Рецепт за Владу план и визија

Лидер СНС Александар Вучић је изјаво да је најбољи рецепт за владу план и визија, најављујући да ће тај план ускоро бити завршен и представљен народу.

 „Најбољи рецепт за владу јесте план и визија, а Србија ће по први пут имати краткорочни, средњорочни и дугорочни план са јасним бројкама и без бесмислених речи“, рекао је Вучић новинарима после свечаности поводом почетка радова фабрике Др Еткер у Шимановцима.

„Када имате план“, навео је Вучић, „све је лакше и ми смо близу да план завршимо и представимо га народу“.

На питање о персоналним решењима будуће владе, Вучић је рекао да ће о томе за викенд разговарати, прво са својим страначким пријатељима, а онда и са свима осталима.

Конкретно упитан да ли ће у новој влади бити Расим Љајић и Сулејман Угљанин, Вучић је рекао да ће Љајић сигурно бити у влади, а за Угљанина је одговорио: „Видећемо“.

Посета Сарајеву ако будем премијер

Александар Вучић је најавио да ће ускоро посетити Сарајево и да ће то бити једна од првих посета уколико буде предводио нову Владу Србије.

„Може да се догоди, уколико предводим следећу Владу Србије, да једна од првих буде посета Сарајеву“, рекао је Вучић додајући да је још потребно да се договори тачан датум посете.

Србија поштује Немачку и њене инвеститоре, рецепт за Владу план и визија

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић рекао је на свечаности поводом почетка градње фабрике Др Еткер у Шимановцима да данас није имао важнија посла јер је за Србију најважније да покаже да јој је стало и да уме да поштује и Немачку и њене инвеститоре.

– Србија уме да поштује породичну компанију попут ове, уме да поштује девет и по милиона евра колико је вредна ова инвестиција и то што је та компанија изабрала управо Србију да овде улаже – рекао је Вучић и додао да је чињеница да ће читав портфолио бити, уз део производње који ће бити преузет из Мађарске, „за све нас велика част и велика ствар“.

Први потпредседник је навео и очекује да Србија реформама које јој предстоје обезбеди још боље услове за инвеститоре, јер зна да они који улажу траже бољи пословни амбијент.

– Зато ћемо донети закон о раду али и друге законе – о стечају приватизацији и то у наредних неколико месеци. И ма колико то било тешко и за наше навике болно то је обавеза за нове генерације – рекао је Вучић, напоменувши да Србија није помогла својим финансијама ДР Еткеру, због чега смо им захвални, али уз обећање да ће, изузимајући новчану, имати сваку другу помоћ у реализацији нове инвестиције.

Србија је добро место за немачке инвестиције, поновио је Вучић, због чега очекује још више улагања.

 – Србија ће бити добар домаћин немачким компанијама, које ће се осећати као у Немачкој, што значи да ћемо морати да мењамо наше радне навике. Добродошли у своју кућу, Србија је ваша кућа исто колико и Немачка – обратио се Вучић амбасадору и немачким инвеститорима уз опаску да је и сам лично везан за пудинге ове компаније што се, како је рекао, на њему и види, за разлику од Хајнца Вилхелма.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић се не боји социјалног бунта

* Обавезна поља