vladimir-vucinic 1БЕОГРАД – Владимир Вучинић, судија Специјалног суда у Београду, поднео је уставну жалбу због одлуке Високог савета судства (ВСС) којом је одбијена његова притужба да је трпео притиске због суђења Мирославу Мишковићу, власнику „Делта холдинга”, сазнаје „Политика”.

„Сматрам да нисам имао правично суђење пред Високим саветом судства”, рекао је Вучинић за наш лист, одбијајући да даље коментарише своју одлуку да се обрати Уставном суду.

У овом случају, Уставни суд има могућност да утврди да је судији Вучинићу повређено право на једнаку правну заштиту. Тиме би могла да буде поништена одлука ВСС и да буде наложено спровођење новог поступка.

Подсећамо, судија Вучинић обратио се Високом савету судства са притужбом да је вршилац функције председника Вишег суда у Београду Александар Степановић на њега вршио притисак, због одлуке да прошлог децембра привремено врати пасош Мишковићу, ради путовања у Лондон. Степановић је тражио од Вучинића да опозове одлуку да Мишковићу дозволи пут у иностранство, док је Вучинић сматрао да је његова одлука исправна и правно оправдана. У међувремену, судија Степановић сменио је судију Вучинића са функције председника Специјалног суда, односно Посебног одељења Вишег суда.

Чланови Високог савета судства оценили су да није било притисака, без претходне провере да ли истину говори судија Вучинић, који се пожалио на претње и неприкладна упозорења свог надређеног, или је истина на страни судије Степановића, који је све то негирао. Представници ВСС-а сматрали су да повод притужбе нису претње него притисци, а да тога није било.

Коначну реч о сукобу који је избио у једном од најзначајнијих предмета српског правосуђа даће Уставни суд.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Уставна жалба судије Вучинића

* Обавезна поља