Slobodan Antonic utisak nedeljeБЕОГРАД — Последице 16. марта можемо да видимо тек за годину или две или три, рекао је аналитичар Слободан Антонић у Утиску недеље на ТВ Б92.

Слободан Антонић сагласио се са констатацијом која се појавила у јавности да се десио „изборни цунами“.

Као после цунамија велики део политичке сцене је збрисан, и преживели купе оно што је остало, а неки други се појављују тражећи своје место, рекао је он.

Напомиње и да су пре избора постојала бројна истраживања јавног мнења, која су, како је оценио, била врло сумњива – да „на пример ЛДП има 5,5 одсто подршке“. За њега резултати избора нису добре вести.

Такође, Антонић је скренуо пажњу на медијску блокаду коју је власт приредила свима који су критиковали њену политику према Косову и Метохији.

Након Бриселског споразума, сачињен је некакав списак јавних личности којима су забрањена гостовања на великим телевизијама. Ни ја, ни Ђорђе Вукадиновић ниједном нисмо гостовали уживо на РТС-у од тада, рекао је Антонић.

Он је оценио да је СНС водио кампању као да они нису били на власти, обраћали су се некој фантомској власти, као да су и даље на власти „жути“.

Антонић је рекао да је неразумљиво зашто сада, када је СНС освојио толику власт, не формира сам владу и смањи је на 15 ресора, него се говори о формирању коалиција и понудама неким другим странкама. Не разумем то, осим што мислим да ће те фантомске странке да послуже за следеће изборе, када ће СНС рећи да се нешто није могло урадити због њих, па ће и тада изаћи на изборе и тражити да се гласа како би се добио пун мандат.

За професорку Београдског универзитета у пензији Србијанку Турајлић, резултати избора „нису вест“. Трагам за објашњењем зашто нико није реаговао после вести да иде „цунами“, рекла је професорка гостујући на ТВ Б92.

Она је рекла да је овог пута више времена провела позивајући остатке опозиције да „изађе и уозбиљи се“, а како се то није десило, каже она, резултати нису ништа ново.

Не сматрам и нисам од оних који сматрају да је 16. марта умрла демократија, далеко смо од тога, рекла је професорка Турајлић. Она је ипак рекла да јој смета популизам. Она је оценила да је прича о корупцији али и о реформама популизам. Професорка је рекла да су овог пута људи гласали за Вучића, не за СНС. Рекла је да је читава прича о борби против корупције заснована на причи о борби Вучића против корупције. Рекла је да ће држава функционисати као држава онога тренутка кад у новинама прочита да је тужилац подигао оптужницу против неког због корупције.

Турајлићева је рекла да је пример популизма и прича о реформама и да о томе сведочи и чињеница да је једини реформатор у Влади, бивши министар преивреде Саша Радуловић, из ње практично избачен. Нико није ни демантовао то што је причао, каже професорка, али су кренуле приче о томе – он је овакав, оне је онакав…

Ненад Прокић, драмски писац, рекао је у Утиску, да су људи „зрело гласали, рашчистили терен за нешто ново у Србији“. „Људи су зрело гласали и дали поруку нацији и политичарима: ми смо рашчистили довде, а ти Вучићу настави даље, ако не успеш рашчистићемо те“, оценио је Прокић.

Он је рекао да није изашао на изборе и да је тиме по Донтовом систему гласао за Вучића. Сматра да је појединим деловима опозиције и „петооктобарцима“ највећа казна што је отишла с политичке сцене са ултрадесничарима.

На констатацију да је и сам био тај „петооктобарац“, казао је: „Радио сам 15 година да до 5. октобра дође, дошло се до тачке да – као да га и није било“. Та идеја је искромпомитована и то од људи који су је спроводили, оценио је Прокић.

Оставите коментар

Оставите коментар на Утисак недеље о „изборном цунамију“

* Обавезна поља