obama-herman-von-rompej-1БРИСЕЛ– Сједињене Америчке Државе и Европска унија уједињене су у решености да се супротставе Русији у случају ескалације украјинске кризе, поручено је након састанка америчког председника Барака Обаме са највишим функционерима ЕУ у Бриселу.

„ЕУ је основа нашег међународног ангажмана”, рекао је Обама на заједничкој конференцији за медије после сусрета са председником Европског савета Херманом ван Ромпајем и председником Европске комисије Жозе Мануел Барозом.

Он је истакао да су САД и ЕУ сагласни да је Русија прекршила међународно право и нарушила суверенитет и територијални интегритет Украјине одлуком да припоји Крим.

„ЕУ и САД су уједињене у подршци Украјини и решености да изолујемо Русију и натерамо је да сноси последице за своје акције”, истакао је амерички председник.

Он је рекао да је најзначајније то што је анексија Крима не само осуђена од стране САД и ЕУ него је и Русија остала усамљена у међународним форумима као што су Савет безбедности Уједињених нација и Организација за европску безбедност и сарадњу.

„Ако је Русија мислила да може да забоде клин у односе Америке и Европе, прерачунала се”, поручио је Обама и упозорио да ће санкције бити проширене ако Русија настави са корацима у правцу ескалације кризе.

Амерички председник је указао да су „уједињена, слободна и мирна Европа” заједнички циљ САД и ЕУ и подвукао да је у достизању тог циља подједнако важан и НАТО. Обама је критиковао европске савезнике у НАТО-у да не издвајају довољно за одбрану и нагласио да у НАТО-у „нема важнијих и мање важних чланица” и да сви морају да понесу свој део терета.

Он је одбацио могућност војног ангажовања НАТО-а у Украјини са образложењем да она није чланица НАТО-а, али је подвукао решеност алијансе да, у складу са чланом 5 Вашингтонског уговора, одбрани сваку чланицу од агресије.

Амерички председник је рекао да је током двосатног састанка са Барозом, Ван Ромпајем и шефицом европске дипломатије Кетрин Ештон у Бриселу било речи и о унапређењу трговинских односа САД и ЕУ, о Сирији, Ирану и климатским променама, где је такође постигнут висок степен сагласности.

Херман ван Ромпеј: Анексија Крима срамота 21. века

Европска унија и САД неће признати руску незакониту анексију Крима, која је срамота 21. века, рекао председник Европског савета Херман ван Ромпеј.

Ван Ромпеј је то истакао после самита ЕУ-САД у Бриселу и додао да ЕУ подржава тежњу народа Украјине ка бољем животу, да је приоритет смањење напетости и у том смислу као позитивне кораке навео руску подршку за посматрачку мисију ОЕБС у Украјини, као и састанак шефова дипломатије Русије и Украјине пре два дана у Хагу, на Светском самиту о нуклеарној безбедности.

Он је истовремено упозорио да су Европљани и Американци спремни да појачају санкције одговорним појединцима и ентитетима уколико се настави ескалација украјинске кризе.

„Санкције су крајње средство. Циљ је решење до којег ће се доћи преговорима, уз поштовање украјинског суверенитета и међународног права“, истакао је Ван Ромпеј.

Председник Европског савета додао је да је на данашњем самиту ЕУ и САД било речи и о Ирану, као и о покушајима да се оконча „ужасни“ трогодишњи рат у Сирији.

Рекао је да су лидери ЕУ и САД разговарали и о економији, с акцентом на постепеном опоравку Европе. Навео је да би раст европске економије идуће године требало да буде два одсто.

„Сада је фокус на јачању основних економских принципа и отварању више радних места. Прошле недеље смо окончали формирање Банкарске уније – камена темељца јаче еврозоне“, истакао је Ван Ромпеј.

Рекао је да је на данашњем самиту било речи и о енергетској безбедности и о томе шта може да се учини да Европа смањи зависност од природног гаса из Русије, најавивши да ће ускоро о томе расправљати министри енергетике седам најразвијенијих земаља света (Г-7).

Ван Ромпеј је закључио да је јачање економских веза Европе и САД „моћан политички знак“ и начин да се свету покаже да су европска и америчка економија засноване на правилима.

У Бриселу је данас рано по подне почео састанак америчког председника Барака Обаме са највишим функционерима Европске уније.

„Имамо сјајну прилику да направимо инвентар наших односа и трасирамо пут у будућност“, поручио је Барозо у саопштењу дан пре самита и додао да су ЕУ и САД спојени “незаменљивим стратешким партнерством”.

Ван Ромпеј је у свом саопштењу истакао да Обамина посета долази у тренутку када се систем међународне безбедности и дипломатског ангажмана налази пред изазовом на који ЕУ и САД морају заједнички да одговоре.

ЕУ и Русија су одвојено увели санкције истакнутим руским политичарима које сматрају одговорним за анексију Крима, а данас ће покушати да се договоре о координацији Вашингтона и Брисела о даљим корацима у односу према Москви.

Амерички председник је јутрос са белгијским краљем Филипом и премијером Елиом де Рупом положио венац на Фламанском пољу недалеко од Брисела, где је сахрањено неколико стотина америчких војника погинулих у Првом светском рату.

Обама би по подне требало да се састане и са генералним секретаром НАТО-а Андерсом Фогом Расмусеном, након чега ће отпутовати у Рим, где ће се сутра срести са италијанским државним врхом и папом Фрањом.


Извор: Танјуг, Глас Русије

Оставите коментар

Оставите коментар на Ван Ромпеј силнији од Обаме

* Обавезна поља