sremski-frontБЕОГРАД – Представници амбасада Русије, Белорусије, Украјине и Азербејџана и града Београда данас су положили венце на споменик Ослободиоцима Београда и Споменик совјетском војнику, а поводом обележавања Дана заштитника отаџбине – државног празника Руске Федерације

Венце су положили амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин, амбасадор Белорусије у Србији Владимир Чушев, отправник послова амбасаде Украјине Александар Кириченко, саветник амбасадора Азербејџана, секретар Привременог органа Београда Горан Весић, представници Министарства одбране и Војске Србије…

Весић је након полагања венаца рекао новинарима да је данашњи дан прилика да се Београд одужи храброј Црвеној армији.

„На данашњи дан, када Русија одаје признање и захвалност својим војницима, Београд се са поносом сећа храбре Црвене армије“, рекао је Весић и додао да је октобра 1944. године, 960 официра и војника Црвене армије изгубило животе ослобађајући Београд, као и око 3.000 припадника Народно-ослободилачке војске Југославије.

Весић је рекао да је данашњи дан прилика да се подсетимо и улоге коју је Црвена армија одиграла у Другом светском рату, када је више од 8,5 милиона њених припадника погинуло у борби против највећег зла у историји човечанства – нацизма и какав је њен допринос свету какав је данас, у коме се признају разлике, у коме људи могу слободно да живе и у коме се не убијају само зато што припадају некој другој раси, вери или нацији.

„Зато Београд данас, са дужним пијететом, одаје пошту свим борцима, како црвеноармејцима, тако и нашим борцима који су погинули за слободу нашег града и славу наше отаџбине. Хвала им“, закључио је Весић.

Амбасадор Чепурин је у спомен књигу написао: „Поводом Дана бранилаца Отаџбине, изражавамо дубоко поштовање подвигу војника, који је заштитио Отаџбину и донео европским државама ослобођење од фашизма. Вечна слава јунацима“.

Чушев је одао пошту палим херојима уз речи: „Слава херојима ослободиоцима“.

„Поводом Дана бранилаца отаџбине, народ Украјине изражава дубоко поштовање подвигу војника, који су заштитили Србију и донели европским народима ослобођење од фашизма. Вечна им слава“, порука је представника Амбасаде Украјине, док је представник Амбасаде Азербејџана написао: „Слава и вечни помен ослободиоцима Београда“.

Венци су положени уз државне и војне почасти и интонирање химни Руске Федерације, Украјине, Белорусије, Азербејџана и Србије.

Руска Федерација слави Дан заштитника отаџбине одајући признање и захвалност војницима, ветеранима, војске и морнарице, интернационалним војницима и породицама оних који су били или су у ратном строју.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Венци поводом Дана заштитника отаџбине

* Обавезна поља