Verbic 2БЕОГРАД – Министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић рекао је данас да није постигнут договор са преддставницима два синдиката просвете који су и даље у штрајку.

„Нажалост, нисмо се ништа договорили. Ова два синдиката, Синдикат радника у просвети Србије и Унија синдиката просветних радника, и даље траже додатне гаранције у односу на оно што стоји у споразуму”, рекао је Вербић новинарима и додао да није ни логично да се траже додатне гаранције ако се већ потписује споразум.

Како је рекао, измене самог споразума у овом тренутку нису могуће, али сматра да би анекс колективног уговора био адекватно решење.

„Ми и даље стојимо на становишту да треба омогућити и представницима ова два синдиката да добију оне бенефиције које нуди посебан колективни уговор и ми смо за то да се нађе некакво законско решење”, додао је Вербић.

Он је подсетио да директори морају да се придржавају Закона, јер у њему стоји да запослени који су у штрајку имају сва права осим на пуну зараду за оно време које нису радили.

Сокић: Синдикати незадовољни и не одустају од протеста

БЕОГРАД – Потпредседник Синдиката радника у просвети Србије (СРПС) Миодраг Сокић изјавио је данас да тај синдикат и Унија просветних радника Србије не одустају од својих захтева и од штрајка најављеног за 17. март.

Сокић је агенцији Бета рекао да су представници та два репрезентативна синдиката од министра просвете затражила да потпишу Посебан колективни уговор, али да су условљени да најпре потпишу Споразум о прекиду штрајка.

„Поставили смо питање гаранција (за спровођење Споразума), рекао је да не може. А ми не верујемо у њихове платне разреде, јер знамо да за то треба пара”, рекао је Сокић и додао да је данашњи разговор с министром трајао кратко, око 30 минута.

Сокић је оценио да министар не схвата да је „кривац за развој штрајка” јер није у стању да четири месеца реши проблеме.

„Посебно нас је погодила реченица да иза нашег става стоји политичка позадина”, рекао је Сокић и додао да су сви претходни министри, без обзира на политичку опцију, када не могу да реше проблеме, оптуживали синдикате за политичку припадност.

Сокић је истакао да штрајк нема политичку позадину.

Он је указао и да ће најављено умањење зарада просветарима који су у штрајку само допринети бројности просветара на предстојећем протесту.

Министар просвете Србије Срђан Вербић изјавио је данас да није постигнут договор са два репрезентативна синдиката просветних радника која су у штрајку.

Он је новинарима у хотелу „Цептер” у Београду казао да синдикати траже додатне гаранције, али је нагласио да се понуђени споразум, који су потписала друга два просветна синдиката, неће мењати.

Штрајк у просвети почео је 17. новембра, а синдикати у штрајку најавили су за 17. март протест у Београду.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Вербић и синдикати без договора

* Обавезна поља