Aleksandar-Vucic-briselБЕОГРАД – Српска напредна странка неће сама формирати власт, рекао је лидер те партије Александар Вучић и нагласио да ће кључна ствар у преговорима о влади бити план и визија будућности Србије. Јавна предузећа неће више бити партијски плен, истакао Вучић.

Председник Српске напредне странке Александар Вучић каже да ће нова влада Србије бити формирана у рекордном року у новијој српској политичкој историји и да неће бити састављена само од једне странке.

„Влада ће бити формирана у року од 30 дана од проглашења коначних резултата, то показује да су неки други приоритети кључни за нашу земљу“, рекао је Вучић, гостујући у емисији Упитник на РТС-у.

„Нећемо бити сами у влади, желимо да прихватимо паметне идеје и желимо другачију Србију. Радићемо за будуће генерације“, додао је Вучић.

Како је истакао, кључне ствари приликом формирања владе биће план.

„По први пут имамо темељан и озбиљан план, на којем се ради данононоћно, имамо најбољу екипу у историји у Министарству финансија, имаћемо визију економије и будућности“, рекао је Вучић.

Према његовим речима, у Србији су се промениле многе ствари. „Некада је најважније било ко ће где и с ким да заузме фотељу, које позиције у предузећима и управим одборима. Данас се више о томе у Србији не говори“, подвукао је лидер СНС-а.

Вучић је навео да је претходна влада бележила добре резултате у спољној политици, борби против корупције и направиле велике кораке на путу ка ЕУ.

„Желим и СНС жели да владамо и да имамо што већу подршку, али не да будемо власт осиона и моћна, већ да ујединимо Србију и да ујединимо комплетну јавност“, објаснио је лидер напредњака.

Говорећи о саставу нове владе, Вучић је рекао да ће је чинити стручни људи и навео да би волео да лазар Крстић остане на челу Министарства финансија.

„То зависи и од њега, јер је он увек за оштрије мере, дубље и снажније реформе, а нисам сигуран да смо у стању да проведемо и овако дубоке реформе“, рекао је Вучић.

За јавна предузећа најбољи менаџери

Вучић је рекао и да јавним предузећима убудуће неће управљати политика и додао да више неће бити „партијских колача“.

„Нека све партије, нека СНС заборави да могу да утичу на постављање директора јавног предузећа“, истакао је Вучић.

Навео је да ће јавна предузећа убудуће водити најбољи менаџери, без обзира на партијску припадност, па и ако су то људи из ДС-а.

„Јавна предузећа неће бити никакав партијски плен. Два или три јавна предузећа су добро пословала“, рекао је Вучић и додао да ће они који су лоше водили предузећа морати да промене своје понашање.

Вучић је најавио могућност укидања солидарног пореза, али и смањења плата у јавном сектору. Како је истакао, пензије се неће дирати.

„Пензинери, али и сви остали могу мирно да спавају јер Србија има план за будућност“, подвукао је Вучић.

Објаснио је да би смањење плата у јавном сектору од 10 одсто донело уштеду од 200 милиона евра, а смањење од 15 одсто – око 300 милиона евра.

Лидер СНС-а каже да треба јачати приватни сектор јер се на тај начин буџетски дефицит може смањити за 800 милиона евра.

„Морамо да научимо људе да је боље да идемо у приватни сектор него јавни. Ко хоће да зарађује нека иде у приватни сектор, не у јавни“, објаснио је Вучић.

Каже да ће подстицати развој домаћег приватног сектора и да ће направити пакет за привлачење страних инвеститора.

„Држава је лош власник, морамо развити предузетнички дух и подстаћи приватни сектор, јер на томе почивају успеŠне економије и развијене земље. Ојачаћемо поштен бизнис, велики бизнис у Србији био је пљачка, а не бизнис“, рекао је Вучић.

Реформе упркос противљењима

Александар Вучић је навео да су истраживања показала „висок ниво антиреформског капацитета“ у Србији, али да је његов тим спреман за реформе јер то значи добробит.

„Истраживање које је урађено по питању тога да ли су Срби спремни да прихвате реформе показује да само 15 одсто људи подржава реформе“, рекао је Вучић.

Навео је да у сфери економије треба радити на структурним реформама, међу којима је доношење нових закона, решавање проблема предузећа у реструктурирању и промена односа према јавним предузећима.

На питање да ли ће до јуна успети да се реше несугласице око доношења новог закона о раду са незадовољним послодавцима и синдикатима, Вучић је одговорио: „Надам се, а не верујем“.

„Разговарамо са синдикатима, желимо да разговарамо са њима. Не доносимо ништа против никога, већ за добробит земље“, навео је лидер напредњака.

„Радићемо све што можемо, а да ли ће синдикати бити задовољни, не верујем. Да ли ћемо имати социјалну реакцију – имаћемо“, рекао је Вучић, али и поручио да се због тога неће повући и одустати од реформи.

О помоћи државе Црвеној звезди и Партизану

Александар Вучић је изнео прецизне податке о помоћи државе клубовима Партизан и Црвена Звезда.

Према његовим речима, Фудбалски клуб Црвена звезда је имао нешто већу подршку државе него Партизан, док је кошаркашки клуб Партизан добијао више новца од државе од КК Црвена звезда.

 

„Очекујем ефикасно суђење Шарићу“

 

Александар Вучић очекује да суђење Дарку Шарићу буде ефикасно.

 

„Суд је независтан и донеће одлуку какву донесе“, рекао је Вучић, наводећи да је важно да је држава испунила задатке и показала да је способна, организована и одговорна.

 

Навео је да „не постоји ниједан криминалац тог калибра, а да није доступан надлежним органима и додао да се службе безбедности баве довођењем у земљу још једног човека који се налази на потерници, али није прецизирао о коме се ради.

 

Србија неће увести санкције Русији

 

Вучић је поновио да Србија неће увести санкције Русији. Објаснио је да Србија жели у ЕУ и добре односе са САД, али и да не жели непријатељске односе са Русијом. „Имамо своју земљу, и имамо своју политику“ рекао је Вучић, наводећи да је тај став саопштио и Кетрин Ештон, као и свим амабасадорима са којима је разговарао.


Извор: Р Т С

Оставите коментар

Оставите коментар на Влада неће бити једнопартијска

* Обавезна поља