Vucic-skupstina-SNSБЕОГРАД – Скупштина СНС једногласно је данас изабрала Александра Вучића за председника странке. Данашњој изборној скупштини, која је бирала ново руководство, присуствује 3.862 делегата, од укупно 4.000.

Новоизабрани потпредседници поручили су да им је, уз част, припала и велика одговорност да наставе са променама које је њихов лидер Александар Вучић започео у претходном мандату.

На изборној скупштини за председника странке једногласно је поново изабран Алекасндар Вучић, док је за заменика председника изабрана Јоргованка Табаковић, чија функција остаје замрзнута док је на челу Народне банке Србије.

Главни одбор СНС једногласно је изабрао четири потпредседника странке – Марију Обрадовић, Марка Ђурића, Миленка Јованова и Милоша Вучевића, док ће преостала два потпредседничка места заузети чланови странке који се буду истакли својим резултатима у наредном периоду.

На месту председника Извршног одбора Радомира Николића заменио је досадашњи председник општине Уб Дарко Глишић.

 

Изборна скупштина изабрала је и ново Председништво СНС у којем ће бити 42 члана, уместо досадашњих 30, као и нови Главни одбор.

Главни одбор овластио је Председништво странке да одлучује о коалицијама на свим нивоима.

Новоизабрани потпредседник СНС Миленко Јованов рекао је новинарима после изборне скупштине и седнице Главног одбора да ће се нови потпредседници трудити да Србија настави путем којим је кренула за време владе Александра Вучића, а то је, каже, пут победе.

Милош Вучевић је навео да су нови потпредседници свесни одговорности који су добили и да желе да исправе недостатке које су приметили током изборне кампање, да се посвете странци и раду на терену.

Упитан да ли то значи да више неће бити градоначелник Новог Сада, Вучевић је рекао да ће се то видети 17. јуна, када буде одржана конститутивна седница Скупштине града Новог Сада.

Марија Обрадовић, која је била посланица Скупштине Србије, рекла је да је њен избор на високу странчку функцију израз Вучићевог поверења у жене и женском политичком активизму.

Навела је да ће један од њених приоритета бити и већи ангажман жена у политичком одлучивању.

Марко Ђурић, иначе директор Канцеларије за Косово и Метохију, рекао је да је СНС направила данас историјски искорак јер је на врхунцу политичке снаге показала да је спремна да кадровском политиком буде носилац промена.

СНС ће доказати, рекао је Ђурић, да је суштински различита од странака које су водиле Србију од 2000. до 2012. године и које су једино допринеле промени сопственог имовног стања.

„Борба за промене нас је ујединила око СНС и та странка ће и даље бити барјактар промена“, рекао је Ђурић.

БЕОГРАД – Српска напредна странка ставила је Србију изнад странке, оценио је данас лидер напредњака Александар Вучић. Вучић је на Изборној скупштини СНС, првој после ванредних парламентарних избора на којима је освојила убедљиву већину, рекао да је та странка показала да је у претходном периоду била најодговорнији чинилац у земљи и најодговорнији политички фактор.

„Храброст је оно што разликује озибљне политичке партије од оних који су на тој сцени кратко и због себе“, приметио је Вучић.

Он је рекао да је СНС наследила тешко бреме, те да је после деценија пропадања неко морао грађанима да каже да „аспирин и андол не могу да поправе здравствено стање“ и да се тако не могу излечити јавне финансије.

То је урадила управо СНС, оценио је Вучић, додајући да то, међутим, није урађено на најбољи начин, о чему је расправу најавио на затвореном делу

Неће бити празних прича

Вучић је да ни у раду у времену које долази неће бити празних прича, јер је битна ефикасност и још већи рад.

„Није снага у Александру Вучићу, у нама функционерима, већ у народу који подржава идеју нормалне и пристојне Србије“, рекао је Вучић, приметивши да је и то резултат односа СНС према Србији и грађанима.

Зато, како је истакао, изгубити време је озбиљан злочин и злочин према будућности.

„Зато данас неће бити празних прича, битна је ефикасност и још већи рад и да сваки минут потрошимо тако да онај следећи минут не буде бачен и узалудан“, истакао је Вучић, најављујући неупоредиво строжију контролу у наредном периоду, јер у претходне две године готово да није постојала контрола локалних и других функционера.

„Многи су помислили, као друге партије, да је важно бити на власти и искористити време, а после тога баш нас брига, некако ћемо да трајемо и да побеђујемо. Победили смо, јер смо имали довојно храбрости да се суочимо са најтежим питањима и на њих одговоримо“, казао је Вучић.

Србија данас, како је навео, има већи раст економије, пад дефицита, каже да ћемо успети да се вратимо на период од пре 2008, да ћемо имати следеће године можда највећи раст у Европи, да имамо веће пореске и акцизне приходе него икада.

Додао је да је смањена незапосленост, али не довољно – када је СНС преузимала владу она је износила 26 одсто, сада је 17,9, а као циљ је поставио да се тај ниво спусти на испод 15 и у наредним годинама на просек ЕУ, који износи између 10-11 одсто.

„Путеве градимо успешније и више него икада, по први пут у року. Већ следеће године имаћемо завршен комплетан Коридор 10“, рекао је Вучић.

Највећи пораз да се СНС претвори у ДС

Вучић је изјавио да би за њега највећи пораз био ако би се СНС претворила у оно у шта се претворила Демократска странка 2008. године, кад се дочепала власти, и да то неће дозволити.

„Пре сопственог повлачења, нећу то да дозволим, сами ћемо да покажемо да је СНС странка за године и деценије у будућности“, рекао је Вучић на изборној скупштини странке.

Вучић је рекао да СНС не сме да има судбину других политичких странака у Србији кад се дочепају власти, јер се саме урушавају од мржње, сујете, оговарања, лоших међусобних речи и због тога што се сами никад не мењају.

„Зато хоћемо да освежимо странку и подмладимо је“, рекао је Вучић.

у Сава центру у Београду почела је Изборна скупштина Српске напредне странке на којој ће б ити изабрани председник и потпредседници.

Једини кандидат за место председника странке је Вучић који је у петак после седнице председништва СНС-а најавио да ће нови потпредседници бити „нови, млади људи“, а да ће досадашњи наставити рад у извршној власти.

СНС сада има шест потпредседника – Николу Селаковића, Небојшу Стефановића, Зорана Михаловић, Горана Кнежевића, Игора Мировића и Братислава Гашића.

Ратио-телевизија Србије пренела је да ће нови потпредседници СНС-а бити досадашњи посланик у Скупштини Војводине Миленко Јованов, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, досадашња посланица у Скупштини Србије Марија Обрадовић и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

После Изборне скупштине, како кажу функционери СНС, знаће се више о конституисању републичке и покрајинске владе и локалних самоуправа.

Ево вам све телевизије, опет ништа нећете урадити

Ево вам све телевизије, опет ништа нећете урадити поручио је Вучић политичким и другим опонентима који непрестано говоре о недостатку медијских слобода у Србији.

„Ви само говорите, а ми ћемо резултатима рада да вас побеђујемо, не можете ви у пет да устајете и до два да радите, као што ми можемо до десет. То је оно што не могу да победе“, приметио је Вучић.

Како је рекао, о медијској блокади, диктатури и аутократији говоре они лицемери који су мењали људе на јавном сервису преко ноћи.

„Говоре нам, а ја обично ћутим о томе, о медијској блокади, а погледајте какво је то лицемерје, кажу диктатура, аутократија, а сад кажу мењате нешто на јавном сервису. Мењао је УО у складу са законом, а када су они долазили мењали су све новинаре и уреднике за једну ноћ. Ми нисмо ниједног новинара и уредника“, рекао је Вучић и додао да је свему томе циљ само да се каже све најгоре о њему.

Критике ће, међутим, само да ојачају СНС, рекао је Вучић и додао да је њихов идеал слободна и демократска Србија.

Неки су ушли у коалиције без одобрења странке

Вучић је изјавио да су неки чланови странке на локалу направили коалиције за које нису добили одобрење,  истакавши да су се због личних интереса удружили чак и са онима који су напређнаке оптуживали за најгоре ствари.

“Неки су нашу идеју и идеологију за дан или два претворили у своју власт са онима који су нас лажима оптуживали за најгоре ствари, и за крађу избора, иако су знали да никакве крађе није било, осим што су они на силу и уз нечију подршку успели да убаце још једну листу у парламент”, рекао је Вучић и додао:

“Могу да их убаце све, никакав проблем, зна се ко је добио већинску подршку народа и никакав страх од свих њих заједно немам”.

Како је навео, познаје у бар четири локалне самоуправе људе који су се заклињали на верност, говорили о великим принципима које подржавају, а који су већ неколико дана после избора ушли у коалциију са људима за које нису добили одобрење централе странке.

„Њима је једна ствар била битна, да они буду неко и нешто у локалној самоуправи, без плана И програма и зато ћемо морати да мењамо многе ствари у будућности“, рекао је Вучић.

Њихов програм, рекао је, није оно што могу да учине за своју локалну самоуправу, већ шта могу да учине за себе.

“Урадили су то не због страначких или интереса општине, већ због својих интереса. Показали су да им до странке није нимало стало, да су показивали лажну оданост и према странци и лажну љубав и веру и у мене као председника странке и у све друго”, приметио је Вучић.

„Данас ћемо показати да се разликујемо, да не мораш довека да будеш на функцији, да је у реду мало да одеш, па се опет вратиш, а не заседнеш 20 година…Са тим принципом је доста“, рекао је Вучић.

Зато ће смене да буду учестале, нагласио је.

Он је поручио да ће због тога увести свакодневну контролу, те да неће више да чује да се у Нишу говори о сукобу напредњака, већ о изграђенима фабрикама.

“Тако ће бити у свакој поштини. Показаћемо да смо другачији од других”, поручио је председник СНС.

Требају нам партнери који ће са нама делити исти циљ

Вучић је изјавио да напредњацима нису потребни коалициони партнери за формирање републичке и покрајинске владе, али да због интереса Србије треба да нађу што више људи који ће са њима да се боре за исти циљ.

„Мислим да је важно да пронађемо најбоље решење за Србију, иако знам да ће многи у Председништву одмах да скоче и да ми кажу против кога су. Увек је лако бити против некога, зато су они који су били против нас изгубили, јер народу ништа осим мржње нису имали шта друго да понуде. Морамо да водимо рачуна о Србији и да нађемо више људи који ће са нама да буду за нешто“, рекао је Вучић на седници Изборне скупштине странке.

Он је замолио Скупштину странке да овласти Председништво да води преговоре о склапању могућих коалиција, које, поновио је, нису неопходне, о формирању републичке и покрајинске владе.

Навео је да му је била част што је на претходним Скупштинама добијао поверење да води странку и поручио да је само једна ствар већи понос од тога – да води Владу Србије.

Каже да ће се трудити и дати све од себе да у наредном периоду оправда поверење људи из СНС.

„Једно вам гарантујем – да ћу да радим вредно, а све што вам причају, знајте да ми ама баш ништа не треба. У кампањи су правили од моје породице зликовце, ни динара нећу бити богатији, био сам и остаћу поштен и бићу уз свој народ и ништа ми неће моћи“,рекао је Вучић.

Поново ћу бити премијер за тоалете

Док други маштају о баловима, ја маштам о уредним тоалетима за нашу децу, о бољим путевима, каже Вучић. „Поново ћу бити премијер за тоалете, и све ћу тоалете у јавним институцијама су средити“, навео је председник СНС.

Наш је посао да ова земља буде уређена, додао је Вучић.

Завршавајући свој говор, отворен за јавност, Вучић је рекао да се нада да ће на следећој скупштини бирати новог лидера СНС и ново руководство.

Ђурић: У СНС нико није залепљен за фотељу

Функционер СНС Марко Ђурић изјавио је да ће данашња Изборна скупштина те странке показати да је СНС спремна да се мења, без озбира на то што се налази на врхунцу моћи, утицаја и подршке.

„Они који су се лавовски борили до сад на важним функцијама наставиће да се боре у странци, а тиме показујемо да код нас у странци нико није залепљен за фотељу и да смо доследни у борби за промене“, рекао је Ђурић за РТС.

Он није коментарисао медијске спекулације о променама, наводећи да ће о тим решењима одлучивати делегати, а јавност бити обавештена по завршетку скупштине.

„Видећемо нешто што до сад код ниједне велике странке нисмо видели, да се на врхунцу моћи, утицаја и подршке мења да би могла да настави да буде ефикасан мотор промена у земљи, што очекују чланство и грађани“, рекао је Ђурић.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучићева метла у СНС

* Обавезна поља