Vucic-kolinda na mostuСУБОТИЦА– Председник владе у техничком мандату Александар Вучић и председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић приликом данашњег сусрета потписали су у Суботици „Декларацију о унапређењу односа и решавању отворених питања Србије и Хрватске“, која садржи шест тачака.

Пре тога, Александар Вучић и Колинда Грабар Китаровић симболично су се срели на мосту на Дунаву, у међуграничној зони код Ердута, на граничном прелазу Богојево – Ердут, а  потом су обишли кућу Милутина Миланковића у Даљу, где су се око поднева сусрели са представницима српске националне мањине, обишли кућу чувеног српског научника и свечано открили његову бисту.

Хрватска председница Колинда Грабар-Китровић пре сусрета с Вучићем положила је венац и запалила свећу код „Споменика палим хрватским бранитељима“ испред зграде Полицијске постаје у Даљу.

Председника  владе Србије и хрватску председницу поред Дунава дочекали су мештани, са аплаузом и порукама да су задовољни што су они данас ту.

У Даљу, иначе, живе Срби, Хрвати и Мађари, а Срби су већински народ.

Самом суботичком Декларацијом је договорено да се, у циљу унапређења билатералних односа, регионалне сарадње и стабилности као и решавања отворених питања између две државе активно покрену или убрзају процеси унапређења билатералне заштите мањина – српске у Хрватској и хрватске у Србији.

То би, како се наводи, требало учинити на основу Споразума између Србије и Црне Горе и Хрватске о заштити права српске и црногорске мањине у Хрватској и хрватске мањине у Србији и Црној Гори потписаног 15. новембра 2004. у Београду, као и Оквирне конвенције за заштиту националних мањина, усвојене од стране Савјета Европе 10. новембра 1994.

У другој тачки декларације наводи се да одмах треба приступити преговорима државних комисија о одређивању граничне линије између Србије и Хрватске, на основу међународног права.

У документу се наводи и да две државе немају никаквих територијалних захтева, те да су обе државе спремне да, у случају да билатерални преговори у разумном времену не успеју, свој територијални спор изнесу пред међународне правосудне институције.

Као трећа тачка је наведена сагласност да су и Србија и Хрватска спремне убрзати примену Споразума о питањима сукцесије, потписаног 29. јуна 2001. у Бечу.

Декларацијом се потврђује и да су обе државе сагласне да је потрага за несталим особама приоритетно хуманитарно питање и да ће уложити искрене и максималне напоре у тражењу несталих.

Обе државе свесне су нових изазова пред Европом и светом, посебно међународног тероризма и светске мигрантске и избегличке кризе, наводи се у декларацији и додаје да су спремне активно и координирано да делују у борби против тероризма и избегличке кризе.

Последња тачка односи се на заједничке прекограничне пројекте, а наводи се да су обе државе спремне да активно делују у заједничким развојним и прекограничним пројектима ЕУ.

Вучића и председницу Хрватске дочекао је велики број грађана испред Градске куће у Суботици.

Вучић и Грабар Китаровић о бољим данима за две земље

Премијер Александар Вучић и хрватска председница Колинда Грабар Китаровић данас су потписали Декларацију о унапређењу односа и решавању отворених питања између Србије и Хрватске, а обоје су се сложили да је то изутетно битно за две земље и два народа, те да показује искрену жељу две стране да унапреде међусобне односе.

„Имали смо добре, садржајне, конструктивне и не лаке разговоре о свим тема и проблемима с којима се суочавају Срби у Хрваској и Хрвати у Србији. Кроз декларацију смо показали да желимо да се наши односи унапређују и то није питање само ових шест тачака које су у декларацији”, навео је Вучић додајући да има много тога конкретног што треба постићи.

Данас је у Даљу председница Хрватске била је у прилици да чује шта одговара а шта се не допада Србима у Хрватској, а Вучић је за то имао прилику у Доњем Таванкуту, и иако је то био отворен разговор, мада не и лак, „пала” су већ и нека обећања, а у вези с конкретним проблемима које мештани тих насеља имају.

kolinda-vucic

Грабар Китаровић је рекла да је сусрет планиран неколико месеци, те да није произашао зато што је то неко од њих тражио, већ „зато што смо ми тако одлучили”.

„Кроз декларацију се обавезујемо и да лично учинимо све што је у нашој моћи како бисмо кренули ка конкретном решавању отворених питања и како бисмо се окренули ка будућности односа”, рекла је Грабар Китаровић.

Разговори нису били слатки, поручио је Вучић.

„Али нама није било важно како ћемо да изгледамо пред својим бирачима, напротив бавили смо се суштинским стварима”, рекао је Вучић и обећао да ће се за месец дана приметити резултати и биће видљиви помаци у квалитету живота хрватске заједнице у Србији.

Једно од битних питања на чијем ће решавњу радити обе стране стране је питање границе, а ако заједнички не нађу решење, две земље су се обавезале да ће се обратити међународним институцијама.

Две земље су се обавезале да ће радити на решвању питања несталих особа, те да ће покушати да најпре пруже одговоре њиховим породицама, а затим и да ти питање затворе на нивоу држава.

„Верујем да смо до сада имали проблема једним делом и због недостатка комуникације”, приметила је Грабар Китаровић, поздрављајући зато комуникацију између премијера Србије и хрватске заједнице, а кад је реч о српској заједници, поручила је:

„Морам рећи да сви желимо бољи живот, још је мниго проблема у економском подлегу свуда и свима нам је циљ да задржимо младе људе да не напуштају Хрватску, а одлазе сваки дан”.

Разуме, додала је и спрску заједницу и питања која је оптерећују у Хрватској и зато се, додала је, обавезује да ће „урадити све како бисмо и на локалним нивоима решавали конретна птиања и проблеме са којима се људи суочавају”.

Вучић не подржава економски неисплативе медије

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће држава настојати да обезбеди средства и гаранције да националне мањине у Србији наставе да се информишу на матерњем језику и негују своју културу, али да, када је реч о Радију Суботица, неће подржавати нешто што је, како је рекао, економски неисплативо.

Премијер је то рекао одговарајући на питање новинара да ли је у плану измена Закона о информисању по којем је држава морала да се повуче из власништва у медијима пошто је, како је констатовао новинар, Радио Суботица пред гашењем, а једина у Војводини прави програм на четири језика националних мањина.

„Разговарао сам данас са запосленима у Радију Суботица. Нисам за подржавање нечега што економски не може да опстане. Боље је да дамо новац за закуп термина, него да издржавамо нешто што је економски немогуће”, рекао је Вучић.

Важно је, казао је, да Хрвати у Србији буду информисани и да негују своју културу, и додао да ће Србија гледати да нађе начин како то да реши преко локалних медија у Суботици.

Када је реч о Закону, премијер је подсетио да је донет у складу са мишљењем Европске комисије и Венецијанским комитетом који су тражили, подсетио је, да се спроведе приватизација медија у Србији.

„Ми ћемо покушати да обезбедимо гаранције и за учење језика, али и за информисање на језику сваке националне мањине. Ту нема спора и спреман сам да са представницима хрватске мањине о томе разговарам сваки пут, сваког дана”, поручио је Вучић.

kolinda-vucic 2

Вучић – Верујем да ће Србија у будућности имати хрватску помоћ

Председник владе Александар Вучић уверен је да ће Србија у будућности имати хрватску помоћ, као што ће Хрватска имати подршку Србије.Вучић је на конференцији за новинаре, након потписивања заједничке декларације са хрватском председницом Колиндом Грабар Китаровић, рекао да ће две земље по питању спољнополитичких позиција много боље разумети једна другу кад почну да решавају међусобне проблеме.Он је навео да током данашњег сусрета са Грабар Китаровић ни једно ни друго нису поменули недавна дешавања око отварања Поглавља 23 у преговима са ЕУ.„Ја то нисам ни поменуо зато што мислим да кад решавамо наше проблеме који су дубоки и озбиљни, где сами знамо шта ће се у душама, главама, срцима људи дешавати за само два месеца, мислим да кад то почнемо да решавамо да ћемо и по питању спољнополитичких позиција једни друге моћи много боље да разумемо”, рекао је Вучић на питање новинара да ли би, ако се отворена питања не реше у догледно време, могла да доведу до нове блокаде од стране Хрватске.Вучић је прокоментарисао и речи хрватске председнице да Хрватска нема намеру да блокира Србију на путу ка ЕУ.„Што се тиче европског пута Србије, супер, хвала вам”, рекао је Вучић.

Колинда Г.Китаровић: Немамо намеру да блокирамо Србију

СУБОТИЦА– Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић изјавила је данас да Хрватска нема намеру да блокира Србију на путу ка Европској унији, већ да жели да је види у ЕУ, те да верује да се ситуација у вези са отварањем Поглавља 23 неће поновити.Грабар Китаровић је рекла да ће Хрватска инсистирати на испуњавању критеријума на европском путу, али да се нада да ће у будућности две земље имати снаге да поразговарају билатерално о свим питањима која би се могла појавити у оквиру преговора, да се договоре око прелазних мерила и рашчисте недоумице, пре него што постану европски проблем.

„И Хрватска, а верујем и Србија, у будућности желе да се понашају као конструктивне чланице ЕУ, које доприносе консензусу у ЕУ, а које не уносе додатне проблеме, већ доприносе решавању. Зато верујем да се овакве ситуације у којима смо се налазили протеклих месеци неће поновити”, рекла је она одговарајући на питање може ли се десити да нересена питања поново доведу до блокаде Србије на путу ка ЕУ.Она је навела да Хрватска жели да види Србију као чланицу ЕУ, те да жели све државе југоисточне Европе у Унији јер је то предуслов за трајни мир, стабилност и просперитет овог дела Европе.Навела је ида се отворена питања између две земље неће решити преко ноћи, али да верује да су и Србија и Хрватска довољно способне и зреле и да имају политичку вољу да билатерална питања виде као таква и ресавали их у међусобним односима.„За нека од њих, ако не буде било могуће да се реше у догледној будућности у билатералним однисима, решићемо их у међународним правосудним телима”, рекла је Грабар Китаровић на конференцији за новинаре, након што су она и председник владе Александар Вучић потписали Декларацију о односима две земље.

Зоран Милановић – Председница нема овлашћења

Загреб — Бивши премијер Хрватске Зоран Милановић је,поводом сусрета Александра Вучића и Колинде Грабар Китаровић,подржава све што ће допринети бољим односима у региону.

„Политичка позиција Вучића и Китаровић није иста ни у правном ни у изборном смислу, председница нема овлашћења за потписивање Декларације, али ако ће то довести да односи Хрватске и Србије буду још бољи, ја то подржавам“, рекао је Милановић након распуштања Хрватског сабора.
Зна се, додао је, ко води посао и ко доноси одлуке – то су влада и парламент.

„На ово гледам као на један згодан протокол“, рекао је Милановић.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић и Китаровић о односима Србије и Хрватске

* Обавезна поља