skupsstina-5-foto-TANJUGБЕОГРАД – Надлежни државни органи, то нема никакве везе с владом, испитују могућу кривичну одговорност сваког лица у ланцу одбране од поплава, али немојте да од природне катастрофе било ко да покушава да прави политичко питање, рекао је јуче премијер Александар Вучић одговарајући на посланичка питања у Скупштине Србије. Он је још једном истакао да је влада учинила највише што је могла, „борила се за свој народ и за сваки живот.”

Лидер Нове странке Зоран Живковић имао је десетак питања за премијера од тога да ли су трагичне последице поплава могле бити мање да су сви радили свој посао, до тога зашто је и на основу чега генерал Љубиша Диковић, начелник Генералштаба постављен за команданта штаба одбране у Шапцу и којим актом је за команданта постављен Бобан Бирманчевић, као и ко је одговоран што нису осигурани ТЕ „Никола Тесла” и површински копови Колубаре?

Премијер је одговорио да је влада дала све од себе, још једном поновио збивања око поплаве у Обреновцу: да су мобилисане све специјалне јединице, да је правовремено донета одлука о узимању чамаца из београдске марине који су могли да се користе, да је спасено на хиљаде живота и нагласио:„Да ли су последице могле бити мање? Можда јесу, само не знам како.” Вучић је рекао и да је постојао објективан посао који се тиче спасавања људских живота, а то је што у целој Србији има само 17 одсто исправних сирена за узбуну такође је био проблем, иначе би се реаговало хитније.

Вучић је рекао и да му није познато лице које поменуо Живковић, а за команданта штаба одбране у Шапцу постављен је генерал Љубиша Диковић. Премијер се, како је навео, надао да неће морати јуче да одговара на питања о осигурању ТЕНТ-а и Колубаре, али је, ипак, одговорио:„Колубара и ТЕНТ нису осигурани зато што је директор из странке с чије листе сте ви изабрани за посланика, није желео да потпише полису осигурања, он је 1. марта 2012 избацио надокнада штете од поплава и зато данас имамо велики проблем. Надам се да ће и то лице бити испитано, немам намеру да га окривим да је желео овакву несрећу, али чињеница је да смо због такве неодговорности изгубили десетине милиона евра.”

Живковић није био задовољан одговором, па је рекао да не зна о ком то  човеку говори што се тиче осигурања, али је онај ко је дошао после могао је да прегледа осигурање, а да је Бобан Бирманчевић, који се „25. маја самопоставио на место команданта одбране Шапца, посланик Српске напредне странке у овом парламенту”. Вучић је одговорио: „Трудио сам се да одговорим на пристојан начин, чак и за господина Бирманчевића не помињући му име, намерно говорећи да не знам шта је било у Шапцу, јер то никакве везе нема с владом. Што се тиче ТЕНТ-а, немојте да причате свашта. Нено је требало да уђе у Колубару да ваљда прелистава полисе осигурања. Ваша власт, господине Живковићу, избацила је из полисе поплаву и сада није крив онај ко је то урадио после 20-30 година, него онај ко није проверио да ли је то избачено. Ја сам 18. маја обишао седам општина, радио сам 22 сата, а ви сте се, господине Живковићу, тог дана хвалили својом новом лимузином. Кажите ми шта то влада није урадила?” Живковић му је одговорио:„Питања ћете ви мени постављати кад ја као премијер будем ту седео, а ви будете посланик, или никад.”

Ђорђе Стојшић (ЛСВ) рекао је да се у његовој Сремској Митровици показало како људи, без обзира на то из које су странке, могу да раде заједно и да бране град и питао да ли ће, после овога што нас је задесило, бити донет закон о о цивилној заштити. Вучић му је одговорио да је то један од предлога који ће бити разматран у наредним месецима.

Жика Гојковић (СПО) питао је Небојшу Стефановића, министра унутрашњих послова да ли су последице у Обреновцу могле бити мање да су спасиоци имали бољу опрему? Стефановић је одговорио да су спасиоци ради најбоље и да би волео да су имали хеликоптере, који би помогли при ноћном спасавању, али „они коштају десет милиона евра, а ми тај новац немамо”.

Драган Марковић Палма, лидер ЈС, питао је Братислава Гашића, министра одбране где су чамци које је војска имала, а Гашић је одговорио: „Од 2005.  до 2012 године продата су 874 чамца по цени од 10 до 14 хиљада динара. Такође, продато је и 111 мотора.”

Било је и питања, али и предлога да се повећају акцизе за пет-десет динара на цигарете и да се то користи за обнову, али и да се људи у поплавама потпуно ослободе плаћања струје, али је премијер Вучић, између осталог, објаснио да није тако лако дизати акцизе, јер нам фабрике као „Филип Морис” из Ниша пуне буџет од пореза, а то им не би било право, нарочито кад због увоза цигарета из Хрватске… Он је, такође, рекао и да се не може само тако ослобађати од плаћања струје, јер ће онда бити још тога, а држава не може тако лако да се одрекне својих прихода.

Потом је истекло време од три сата, колико је било предвиђено за питања, седница је завршена, а да ДС, СНС и СПС нису ни дошли на ред да влади поставе питање.

———————————

Биће седница парламента о поплавама

Марко Ђуришић (НДС) цитирао је закон који обавезује владу да извештава Народну скупштину о предузетим мерама и проценама даљег развоја ситуације и питао хоће ли влада поднети извештај, јер јуче није било довољно времена да се расправља о свему што се догађало. Вучић му је одговорио да ће, наравно, влада послати извештај парламенту и навео да су министри поднели обимне извештаје, да то треба сада да проучи, да се сумира и достави скупштини, а онда да се о томе расправља.

—————————–

Списак жртава поплава

Током поплава страдала 51 особа, обдукцијом установљено да је 24 утопљеника, природном смрћу је умрло 16, а четворо се води као нестало

У поплавама које су нас задесиле било је 24 утопљеника, укључујући и припадника наше ватрогасне службе и на свим телима урађена је обдукција. Од покретања клизишта страдала је једна, а као нестале воде се четири особе. Природном смрћу на територији осам општина преминуло је 26 људи, рекао је јуче премијер Александар Вучић, одговарајући на питање Зорана Живковића.

Он је потом прочитао: „Утопљеници су Ћућус Данка рођена 1931. године, лице је пронађено у Улици Страхињића Бана у Обреновцу; Ђорђевић Лепосава рођена 1946. године, лице је пронађено у Улици браћа Голубовић у Обреновцу; Ђорђевић Радивоје рођен 1938. године, такође пронађено у Улици браће Голубовић; Малић Ђуро, лице рођено 1938. године, пронађено у Вашаришту, Обреновац; Јовановић Никола, рођено 1954 године, пронађено у Пироману, Светозара Станковића 3; Тимотић Живанка, годиште 1932, Вука Караџића 38, Обреновац; Драча Светлана, рођена 1970. године, Мајора Небојше Теповца; Ђокић Радосава, Мајора Небојше Теповца; Ђокић Славко, Мајора Небојше Теповца; Ивановић Станија, Улица доктора Арчибалда Рајса, Обреновац; Трајиловић Даница, рођена 1928. године, Бело Поље, Обреновац; Митровић Милица, рођена 1934. године, Забрежје; Урошевић Боривоје, рођен 1936. године, Книнска 38, Обреновац; Ристичевић Љиљана, рођена 1931. године, Раје Поповића 6; Бирчанин Тијосав, рођен 1933. године, Кнеза Симе Марковића Обреновац;

Говорим сада о утопљењу. Сада имамо Јоксић Станојку, годиште 1951. Вреоци, Лазаревац. Митровић Софија, годиште 1934, пронађена у кориту реке Колубаре, општина Лајковац, такође утопљење. Милосављевић Милета, пронађен у Убу, округ Ваљево, утопљење. Војводић Миленко, река Обница, рођен 1961. године. Милојковић Живорад, Велики Поповићи, округ Јагодина, општина Свилајнац. Дејан Лазаревић, ватрогасац, као што смо рекли, река Јасеница, Крагујевац, Топола. Стојадиновић Босиљка, Предворица, округ Шабац и Величко Дивљачковић, Крупањ, такође утопљење. И Симуновић Милан, рођен 1942. године, покретање клизишта, Брштица, такође, округ Шабац.

Пријављена нестала лица која нисмо успели да пронађемо до сада су: Светислав Стаменовић, годиште 1952, Вукосава Обрадовић, годиште 1949, Милина Ристић, годиште 1943, Владета Милановић, годиште 1975. За њима се наравно трага, што не значи да су то настрадала лица. Имали смо укупно 809 пријава несталих лица и као што видите сем 18 лица која су страдала имамо још само четири лица која нисмо успели да пронађемо.”


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић oбелоданио податке о жртвама

* Обавезна поља