vucko4802БЕОГРАД – Први потпредседник владе Александар Вучић изјавио је данас да се убиства, као што је било убиство новинара Славка Ћурувије, више никада у Србији неће поновити и да нико не може да прође некажњен.

Вучић је на конференцији за новинаре у Влади Србије подсетио да је пре неколико недеља рекао да је случај Ћурувије парадигма многих случајева из прошлости, а да они који хоће да реформишу земљу морају да се суочавају са случајевима из прошлост, што је нужно да би се живело у нормалној држави.

Вучић је рекао и да је за државу важно да се данас каже да нико није и да неће бити изузет из истрага.

Он је најавио расветљавање још неких злочина и подвукао да нико не може да убија некажњено и да се никад такви злочини у Србији више неће догађати.

„Желео бих да захвалим неколицини људи који су дубоко били умешани у ово, а то су председник Србије, људи из Комисије, БИА, МУП, Тужилаштво, нико у јавности није сазнао ништа од онога што смо радили, и за вас је било изненађење ово што је тужилац Радисављевић рекао, а још двоје сведока имамо који су потврдили причу“, рекао је Вучић.

Тужилац је после 14 година схватио да има довољно материјала у тренутку када је дошло до „више живих речи које недвосмислено потврђују злочиначку улогу државе појединаца који су се то, наводно, чинили у име државе“, рекао је Вучић.

Он се такође извинио што се толико чекало да осумњичени за убиство Ћурувије изађу пред лице правде, истакавши да се нада да се ништа слично неће у будућности догађати и да убиства неће моћи да прођу некажњено због завере ћутања.

„Понеки су се смејали, неки и шалили, а неки невољно одмахивали главом. Хвала грађанима који су веровали у нашу озбиљност и одговорност, онима који су предано радили , јер није било лако доћи до информација и нећу да оптужим никога пре нас да није желео да дође до решења“, рекао еј Вучић и нагласио да је марљив рад и труд довео до тога.

Директни налогодавац убиства Ћурувије је Радомир Марковић

Некадашњи шеф ДБ-а Радомир Марковић је директни налогодавац убиства новинара и власника листа „Телеграф“ Славка Ћурувије 1999. године, рекао је тужилац за организовани криминал Миљко Радосављевић, и додао да је главни мотив тог убиства била политика, као и код случајева Ибарска магистрала и Иван Стамболић.

„Доминантан је за сада политички мотив за убиство Славка Ћурувије. Марковић је директни налогодавац према сазнањима која имамо сада, да ли ћемо током истраге доћи до виших нивоа и виших налогодаваца – засад не знам“, рекао је тужилац за организовани криминал.

Радисављевић је рекао да је бивши комадант јединице за специјалне операције Милорад Улемек Легија прошле седмице изнео нове чињенице у вези са убиством Ћурувије и да за то није ни тражио нити добио било какве привилегије.

„Улемек је сведок до ког смо дошли и који нам је детаљно говорио о својим сазнањима а он је био један од кључних актера у том периоду, рекао је Радисављевић на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Тужилац мисли да су Улемекови лични разлози и време проведено у затвору били мотив за Улемеково сведочење.

Радисављевић је рекао да су данас као извршиоци убиства ухапшени некадашњи шеф београдског центра ДБ-а Милан Радоњић и начелник Шестог одељења тог центра Ратко Ромић и да њихово саслушање у Тужилаштву за организовани криминал почиње у 18 сати.

Према његовим речима, осумњичени за тај злочин су и шеф ДБ-а Радомир Марковић и припадник посебне службе обезбеђења у ДБ-у Мирослав Курак. Први потпредседник Владе Александар Вучић је рекао да су поред Улемека још два сведока изнела нове податке о убиству Ћурувије.

Вучић: МИ6 није учествовао у убиству српских младића у Пећи

Први потпредседник Владе Србије у Александар Вучић демантовао је данас да је у убиству српских младића у кафићу Панда у Пећи 1998. године учествовала британска тајна служба МИ6.

„Морам да демантујем да су у убиству српских дечака у кафићу Панда у Пећи учествовали МИ6 или САС. То наноси штету нашој земљи, ми са њима имамо одличне односе а они са тим немају никакве везе. Ту има чудних ствари и то је веома тешко да о томе данас говорим, када будемо имали више детаља ми ћемо о њима обавестити јавност“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Вучић је додао да ће кривци тог дела бити приведени правди и поновио да оно нема никакве везе „ни са каквом британском или било којом другом службом“. „Нећемо излазити ни са каквим детаљима док их не будемо имали више и да можемо да склопимо целу причу. Уверен сам да ћемо радом и посвећеношћу и даљим отвореним предистражним радњама успети да дођемо до закључка и оптужнице које ће нас довести до даљих резултата у том случају“, закључио је Вучић.

Вучић не подржава Пантића, позитивно оцењује рад Вулина

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић изјавио је данас да не подржава последње потезе изабраног градоначелника северне Косовске Митровице Крстимир Пантић, а да веома позитивно оцењује рад министра Александра Вулина.

„За оно што је радио јуче Крстимир Пантић нема моју подршку, а да ли има подршку странке то ћемо видети на страначким органима“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Вучић је додао да веома позитивно оцењује рад министра без портфеља задуженог за Косово и Метохију Александра Вулина.

Он је тако одговорио на питање како коментарише одлуку Пантића да не потпише изјаву о прихватању функцију градоначелника северне Митровице пошто је на изборима за градоначелника освојио већину гласова.

Вучић Ружићу: Aко ти се не свиђа, немоj да седиш у влади

БEOГРAД – Први потпредседник владе Aлександар Вучић рекао jе да jе изjава министра Бранка Ружића поводом привођења председника фK Партизан Драгана Ђурића „скандалозна и нефер“ и поручио му:

„Aко ти се не свиђа шта ради држава, немоj да седиш у влади“.

Вучић jе рекао да jе разочаран Ружићевим реаговањем. „Немам проблем да сам крив и када пада киша и када било коме нешто падне на памет. Немам проблем да сам крив Ружићу када се његови другови баве крималним радњама, или бар тако мисле надлежни државни органи. Немам проблем ни када то раде моjи другови или било ко други, али имам проблем ако ви сваки пут када држава ради своj посао стаjете на страну оних други. Са тим имам проблем и то могу да раде неки други, али не могу да разумем ако то раде представници државе“, рекао jе Вучић.

Oн jе упитао: „Шта хоћете? Да ме оставите „самог на пољани“. Tаj коjи хапси нарко дилере jе Вучић, таj коjи хапси таjкуне jе Вучић. Удрите сви по њему, ми немамо везе са тим – нема проблема ако немаш везе са тим немоj да седиш у влади ако ти се не свиђа“, поручио jе Вучић.

Oн jе рекао да jе разочаран изjавом Ружића и сматра да jе у наjмању руку скандалозна и нефер.

„Покушали су то да окрену не неку спортску причу, а овде ниjе реч о фудбалским клубовима. Сит сам тих преварантских трикова“, рекао jе Вучић.

„Сит сам тога да таjкуни сваки пут имаjу подршку од неких коjи у jавности кажу да подрзаваjу оно што радимо, а таjкунима говоре да су на њиховоj страни и да луди Вучић води рат против њих“, рекао jе Вучић. Oн jе поручио да то више неће да трпи.

„Уосталом, имам понуду за Ружића – вратите нам Ветеринарски завод у стање у каквом jе био раниjе, jедна дивна фирма, коjа jе имала безмало монопол, коjа jе вредела много, док jе неки нису уништили. Eво прекршићемо све, само га вратите, али нећете, jер хоћете све да окренете против jедног човека“, закључио jе Вучић.

Oн jе упитао да ли jе од њега неко чуо да критикуjе то што jе радио Ружић по Паризу или Риму или било где када jе реч о европским интеграциjама.

„Kада уследи поступак против Mишковића онда су неки на страни Mишковића, када уследи протв Ђурића онда су на страни Ђурића – нема проблема вратите нам Ветерински завод у стање у каквом jе био па ето нећемо никога да гонимо“, рекао jе Вучић.

Oн jе нагласио да jе очигледно важно да се окрену сви моћници у земљи против jедног човека.

„Све окрените против jедног човека, оставите га на чистини да се зна да jе он таj коjи вас прогони па се сви уjеидните и сви заjедно то платите, па ако то се не свиђа изађите и владе“, нагласио jе Вучић и закључио да ће о кривици реч дати независно правосуђе.

На питање новинара да ли ће Ружићева изjава бити jош jедан аргумент за расписивање ванредних избора, Вучић jе рекао да ће такву одлуку, ако jе донесе, „образложити нечим другим, а не Бранком Ружићем“.

„Да сутра саопштим да идемо на изборе, рећи ће да хоћемо сву власт за себе, а ако казем да не идемо на изборе сви би рекли да сам се уплашио. Kако год окренете награбусио сам. Mислим да jе та његова изjава нефер и скандалозна и рекао сам оно што осећам“, поручио jе Вучић.

Oн jе додао да jе сит тога да „таjкуни сваки пут имаjу подршку од доброг дела људи, као и да неки у jавности неће да кажу да подрзаваjу оно што радимо, али да ће зато са стране или около свим таjкунима да говоре да су на њиховоj страни и да луди Вучић води рат против таjкуна, криминалаца и свих других“.

„Tо више нећу да трпим“, поручио jе Вучић.

Иначе, jуче након хапшења Ђурића функционер СПС Бранко Ружић jе рекао да веруjе да jе Ђурић невин. Kако су пренели београдски медиjи, Ружић jе казао да веруjе у невиност Ђурића, не зато што му jе приjатељ, већ зато што не сумња да jе све што jе радио, радио по закону.

У државним органима има људи коjи преносе информациjе криминалцима

Вучић jе истакао да унутар државних органа постоjе људи коjи преносе информациjе криминалцима и да ће они у наредним данима одговарати, а директор полициjе Mилорад Вељовић поручуjе да jе вицепремиjер сигуран.

„Унутар државних органа постоjе људи коjи воле да преносе информациjе криминалцма и председник Републике jе био у праву када jе у неколико наврата говорио о томе. За то имамо доказе и то ћемо да чистимо у наредном периоду“, рекао jе Вучић.

Вучић jе нагласио да постоjе људи коjи „воле“ да информишу дилере кад и где креће акциjа, коjи мисле да су jачи и паметниjи од државе и додао да ће они у наредним данима одговарати пред надлежним државним органима.

Oн jе то рекао одговараjући на питање новинара да ли у државним органима има поjединаца коjи би били у стању да понове злочине попут убиства Славка Ћурувиjе.

Директор полициjе Mилорад Вељовић изjавио jе данас да jе Вучић сигуран и да полициjа предузима све мере коjе су у њеноj надлежности и радо своj посао професионално.

„Oно што jе у надлежности полициjе сигурно jе да jе та процена позитивна. Tо што неко мисли да на неки други начин угрожава нечиjу безбедност то ниjе тако. Полициjа ради своj посао и она ће то и даље радити професионално“, рекао jе Вељовић одговараjући на питање каква jе процена служби по питању Вучићеве безбедности.

Радисављевић је рекао да су данас као извршиоци убиства ухапшени некадашњи шеф београдског центра ДБ-а Милан Радоњић и начелник Шестог одељења тог центра Ратко Ромић и да њихово саслушање у Тужиалштву за организовани криминал почиње у 18 сати.

Према његовим речима, осумњичени за тај злочин су и шеф ДБ-а Радомир Марковић и припадник посебне службе обезбеђења у ДБ-у Мирослав Курак.

Радисављевић је прецизирао да је директни налогодавац Радомир Марковић, и додао да треба сачекати завршетак истраге, током које се можда дође до нових имена.

Тужилаштво ће покренути истрагу против њих а како је навео тужилац ускоро ће бити подигнута и оптужница.

Коментаришући мотив убиства Ћурувије, тужилац је рекао да је он политички, као и у случају Стамболић, Будва и Ибарска магистрала. „Не искључујемо могућност да ћемо током истраге доћи и до неких, можда, личних мотива“, додао је Радисављевић.

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић рекао је да је, поред Улемека, још двоје сведока, којима није навео имена, потврдило причу.

Вучић се извинио грађанима Србије и породици Славка Ћурувије што су 14 година чекали да се сазна ко је извршио убиство. „Злочини убиства никада неће моћи да прођу некажњено, као што су неки мислили“, поручио је Вучић.

Захвалио се неколицини особа који су били умешани у решавање случаја – „од председника Републике, Комисије, до малог броја људи из БИА, МУП-а, Министарства правде и Тужилаштва“.

На конференцији је говорио и председник Комисије за истрагу убистава новинара Веран Матић.

Осумњичени за учешће у убиству Ћурувије Милан Радоњић и Ратко Ромић ухапшени су данас око поднева у Београду. Како РТС сазнаје, кривичном пријавом за убиство Ћурувије биће обухваћени и бивши начелник Службе државне безбедности Радомир Марковић и оперативац те службе Мирослав Курак, кога су медији означили као егзекутора.


Извор: Танјуг, РТС

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић са конференције на конференцију

* Обавезна поља