zigmar-gabrijel-vlada-srbije-17-11-2014-1Вицеканцелар Немачке Зигмар Габријел изјавио је данас да је изградња гасовода „Јужни ток“ важан пројекат за Европу, али и да је диверсификација испоруке гаса у интересу Европске уније.

– Европа има велики интерес да диверсификује ситуацију са гасом. План је да се испорука гаса одвија преко Азербејџана, а не преко Русије – рекао је Габријел на заједничкој прес конференцији са премијером Србије Александром Вучићем.

Габријел је приметио да постоји конфликт у вези са усклађивањем инвестиционих планова за пројекат „Јужни ток“ са формалним делом европских фондова. Он је рекао да је интерес ЕУ диверсификован ланац испоруке гаса. Према његовим речима, Европска комисија настоји да превазиђе постојеће тешкоће када је реч о испоруци гаса „и да је смислено да се тај план реализује“.

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да је у потпуности сагласан са Габријелом и да „ништа нема да дода“.

– Иначе тај уговор је добар за Србију, али Србија свакако не може да буде прва земља која ће да крене у радове. Имате Бугарску пре Србије – подсетио је Вучић.

Азербејџан је, наиме, од прошšле године фигурира као конкуренција Русији у погледу могућности испоручивања гаса и градње гасовода који је колоквијално назван гасни Јужни коридор. Одлука о избору Јуžжног коридора је, како су пренели медији, саопшšтена крајем јуна прошле године и она би требало да замени гасовод Набуко који је дужи за око 400 километара, речено је својевремено на трибини угледних енергетичара одржаној у вашингтонском Вилсон центру.

Одабрана рута за гасовод је предвиђена да крене из Азербејџана преко Турске, Грчке и Албаније, а завршила би на југу Италије (укупно око 900 километара), док би Набуко био дуžжи за око 400 километара и завршšавао се у Аустрији. Увођење Азербејџžана, уз чију обалу Каспијског мора је највеће налазиšште гаса, Šах Дениз, на европско тржžшиšте енергије, јесте „геополитичка одлука“, речено је тада уз истицање да је та одлука ваžжна и због чињенице да удео гаса у глобалном енергетском коктелу расте, док истовремено значај нафте опада.

Одлука „за“ ЕУ, не значи и „против“ Русије

Немачки вицеканцелар Зигмар Габријел рекао је данас да је српска влада убеђена да је Србији место у Европској унији и да одлука за Европску унију није одлука против неке државе, укључујући Русију.

– Одлука о придруживању Европи је одлука за демократију, слободу мишљења, поштовање људских права, сарадњу, стварање доброг живота за људе, неповредивост граница, за идеју суживота…али, није одлука против друге земље у свету. Напротив – рекао је Габријел, одговарајући на питања новинара како види позицију Београда у украјинској кризи.

Према његовим речима, Европа зна да су суседи потребни. Габријел је истакао да не верује да српску влада треба у било шта убеђивати, јер је она већ убеђена да треба да се придружи Европској унији.

– Промене које су покренуте иду у том правцу, и верујем да ће Србија брзо корачати тим путем – истакао је немачки вицеканцелар.

Конфликт у Украјини је тежак, али се мора наћи пут, поручио је Габријел.

– Не смемо одустати од европске Русије. Та идеја сада можда изгледа далеко и ризично, али Европа није против Русије, али на решење конфликат гледа другачије од онога како мисли руска влада – истакао је Габријел.

– За регион изван ЕУ ће увек бити важно да имају посебно добре односе са својим суседима и ја могу да дам савет да нико не тражи да се државе одлучују за ЕУ, а против некога, јер то није мудра алтернатива – закључио је Габриел.

Председник Владе Србије Александар Вучић је, одговарајући на исто питање, изјавио да не види зашто би некоме у ЕУ сметало то што Србија има добре и развијене односе са Руском Федерацијом, ако је њен стратешки циљ прикључење Европској унији.

– Не идемо у друге савезе, евроазијски или било који други…  Ми идемо у Европску унију и све обавезе испуњавамо – рекао је Вучић.

Међутим, додао је, посао Владе Србије је да чува интересе својих грађана и то она ради на најбољи могући начин, рекао је Вучић.

– Мислим да нас и немачка влада и све велике партије доживљавају као партнере којима може да се верује. Србија је поуздан партнер, јер Србија не лаже… Исту ствар говорим у Београду, Берлину и Москви – казао је премијер истакавши да мисли да је то фер и озбиљна политика.

Србија, каже, има развијене политичке, привредне, економске и културне односе са Руском Федерацијом и зашто би то било коме у ЕУ сметало. Премијер је указао да не треба сметнути с ума једну чињеницу и истакао: „Ако Пољска у трговини са Русијом изгуби 1,5 милијарди, ЕУ ће јој надокандити милијарду и сто. А ко ће Србији да надокнади? Ми морамо да бринемо о свом народу и тако се и понашамо“.

– Сваки пут добијамо недвосмислену поруку из ЕУ, а у складу са поглављем 31 да би требало да усклађујемо своју политику са ЕУ. Ми још нисмо отворили поглавље 31 и посветили смо се решавању економских проблемима и прављењу најбољег пословног амбијента – указао је Вучић.

Поручио је да конфликт у Украјини „постаје све тежи за Србију“, али је нагласио да је наш главни задатак да сачувамо стабилност у целом региону.

– Никада нисам рекао да је Србија лидер у региону и да себе постављам испред било кога другог. Тврдим да је Србија важан стуб стабилности у региону. Србија то хоће, може и мора да остане – подвукао је премијер Србије и додао да ће земља за две године бити хваљена због економске стабилности.

Истиче и да је циљ Србије не само да сачува економску и политичку стабилност, а да је услов за то да не буде „било каквих трзавиоца и сукоба“.

– На путу смо ка ЕУ, желимо добре односе са Русијом. Србија није уводила санкције Русији и мислимо да би то било свакако штетно за нас и то нисмо крили – закључио је Вучић.

Зигмар Габријел: Посвећеност Европи се за ДС подразумева, а за неке странке је то новина

Вицеканцелар Немачке и лидер Социјалдемократске партије Зигмар Габријел изјавио је данас да не треба само Европа Србији, већ и Србија Европи и да се за Демократску странку посвећеност Европи подразумева, док је код неких странака то новина.

Габријел је новинарима, по завршетку састанка са лидером Демократске странке Бојаном Пајтићем, рекао да је Србија важна земља, а Западни Балкан важан за мир, стабилност и безбедност, како у региону, тако и у Европи.

– Социјалдемократска партија Немачке има добре односе са Демократском странком и дугу традицију сарадње и зато хоћу да подсетим – посвећеност Европи за ДС се подразумева, док је код неких странака то новина. Овде смо подвукли да Немачка подржава и регион и Србију на путу ка ЕУ и то ће Србији донети низ предности и позитивних ствари – нагласио је Габријел.

Лидер демократа такође је подвукао добре односе две странке, истакавши да ти добри односи дуже трају него добри односи Србије и Немачке. Према Пајтићевим речима, ти пријатељски односи две партије датирају још из времена Зорана Ђинђића.

Пајтић је навео да је странка коју води добила охрабрење да настави своју мисију, а то је посвећеност ЕУ, и захвална је Немачкој за подршку коју јој пружа.

– Верујемо да је Србији место у ЕУ – рекао је Пајтић и подвукао да је са гостом из Немачке говорио и о изазовима, међу којима је навео слободу медија, независно правосуђе и постизање других европских стандарда.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић сагласан са Габријелом о Јужном току!

* Обавезна поља