aleksandar-vucic 3БЕОГРАД – Премијер Србије Александар Вучић рекао је данас да лидеру Српске радикалне странке Војиславу Шешељу, који је пуштен на привремену слободу из Хашког трибунала, жели добро здравље и брз опоравак.

„И то је све, нема ни ‘и’ ни ‘али'“, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара после отварања граничног прелаза Наково-Лунга код Кикинде.

На поновљена питања новинара у вези са Шешељем и да ли је разговарао са Хашким трибуналом о условима његовог пуштања, Вучић је кратко одговорио „не“.

„Ми му желимо добродошлицу, брз опоравак и добро здравље“, рекао је Вучић.

Он је, на питања да прокометарише изјаву министра за рад, запошљавање, борачку и социјалну заштиту Александра Вулина који је рекао да је пуштање на слобуду Шешеља покушај дестабилизације Србије, премијер Вучић је навео да Вулина веома поштује, али да то неће да коментарише.

„А што се тиче стабилности Србије и многих који чекају некакву врсту нестабилности, подсећам да су многи призивали ‘украјински сценарио’ у изборној кампањи“, рекао је Вучић.

Он је назначио да Србија постаје све значајнији фактор у Европи и свету и то илустровао чињеницом да је јуче био француски премијер Мануел Валс, да је данас са румунским премијером дошао из Београда, да је јуче био и црногорски премијер Мило Ђукановић, да за два дана долази албански премијер Еди Рама, а за четири дана и заменик немачке канцеларке Ангеле Меркел, Зигмар Габријел.

„Мислим да то довољно говори како се Србија понаша“, рекао је Вучић.

Он је додао да је предузео најтеже мере које је један политичар могао да предузме на територији јужне Европе, а да на то није натеран.

Навео је да је то урадио зато што сматра да је то најбоље за земљу и зато што га оцена тога што је урадио и што ради интересује у историјском смислу, а не како ће на то да гледа дневна политика.

„Поносан сам на то“, рекао је Вучић и додао да је уверен да ће Србија већ од 2016. године бити земља са највећим привредним растом у Европи.

Вучић био бесан када је видео да плате у јавном сектору достижу 4.500 евра 

Премијер Србије Александар Вучић каже да ће тражити да се вишеструко смање примања запослених у државним органима која прелазе неколико стотина хиљада динара

Према његовим речима, из тога ће бити изузети само експерти.

„Што се републичких органа тиче, свакако ћу тражити да се њихова примања умање двоструко, троструко, четвороструко, сем када је реч о случајевима највишег експертског знања“, казао је Вучић за „Блиц“.

Вучић је рекао да је био изненађен и бесан када је видео да плате у јавном сектору достижу износе од 4.500 евра и то често на радним местима за која је мало ко чуо и чији је значај за функционисање државе нејасан.

„Блиц“ је јуче објавио листу од 85 најплаћенијих људи у јавном сектору где је највиша плата у августу од 489.979 динара нето исплаћена Милану Живановићу, директору Директората цивилног ваздухопловства, који је смењен пре неколико дана.

Прислушкивање није мој посао, већ ВБА

Премијер Александар Вучић није хтео данас да коментарише истрагу о „случају прислушкивање“, јер је то, како је рекао, посао Војно-безбедносне агенције.

„Мени је драго да сам чуо став Светка Ковача који је један од најстручнијих људи и хвала му на томе, а надлежни органи нека раде свој посао“, навео је Вучић.

Бивши директор Војнобезбедносне агенције Светко Ковач изјавио је да Контрадиверзиони тим Министарства одбране никад не греши и да је сигурно да је неко покуšао да прислушкује премијера прошле суботе у хотелу „Краун плаза“, за време заседања Трилатералне комисије.

Коментаришући чињеницу да је тај тим у салону где је Вучић требало да има састанке са страним државницима и бизнисменима нашао скривену прислушну технику, Ковач је рекао да ВБА не би покренула истрагу да нема озбиљних индиција.

„Колеге које се годинама баве заштитом од прислушкивања могу одлично да процене о каквој камери је реч“, додао је он.

Према речима Ковача, ти људи су добро обучени и знају разлику између камере која све снима и оне која само преноси слику у реалном времену.

„Уосталом, на лицу места се види да ли камера има микрофон или не. Нема ту никакве филозофије“, нагласио је Ковач.

Хотел Краун плаза је у међувремену саопштио да је реч о камери која само преноси слику.

Александар Вучић и Виктор Понта отворили прелаз Наково-Лунга на српско-румунској граници

КИКИНДА – Премијери Србије и Румуније, Александар Вучић и Виктор Понта, свечано су данас отворили гранични прелаз Наково – Лунга, код Кикинде.

Вучић и Понта су у заједничком обраћању истакли велико пријатељство и изузетно добре односе две државе.

Српски премијер је рекао да људи из Накова, Кикинде, овог дела земље више од 20 година чекају да им се отвори гранични прелаз, да је и малогранични затворен 2004. године, а да се сада отворио овај, али и још два прелаза који ће умногоме олакшати комуникацију, контакте и сарадњу са румуским пријатељима.

Грађани и Румије и Србије имаће велике користи од овог прелаза, рекао је Вучић.

Премијер је рекао да је наша влада као и влада Виктора Понте вредно радила и да је само за десет месеци отворен овај прелаз што је велики успех за све нас.

Вучић је посебно завалио румунском премијеру и додао да очекује да та изузетна сарадња буде настављена и за седам дана када Понта постане председник Румуније.

Вучић је нагласио да ће пријатељство Србије и Румуније остати трајно, уз оцену да односи две земље никад нису били бољи у савременој историји.

„Нема ништа што би нас раздвајало, а имамо мнго тога што нас спаја”, поручио је српски премијер који је подвукао да смо и до сада рачунали на подршку Румуније на путу Србије ка ЕУ, а да ће Румунија увек моћи да рачуна на Србију као свог искреног пријатеља.

Понта је своје обраћање почео речима на српском језику – „драги пријатељу Александре” и подсетио на румунску пословицу да Румунија има два искрена пријатеља, а то су Србија и Црно море.

Како је рекао, Румuнија жели да за Србију буде најбољи пријатељ из ЕУ.

Према оцени румуснког премијера, ЕУ неће бити цела све док Србија, и друге земље региона, не постане њен део.

Понта је рекао да његова је жеља да Румунија и Србија развију пуно инфраструктурних пројеката, а да су пријатељске, културолошке и друге везе одлично развијене.

Понта је казао да је са премијером Вучићем разговарао и о отварању ауто – пута Београд – Темишвар и да очекеје да ће то бити и реализовано.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић Шешељу жели добродошлицу и добро здравље

* Обавезна поља