vucic nemacka 1БЕРЛИН – Председник Владе Србије Александар Вучић изјавио је данас да Србија жели да буде искрен и отворен партнер међународној заједници, пре свега, чинећи све што обећа, те да намерава да обави своје задатке на путу ка ЕУ, а да потом остаје да Унија њен учинак и оцени.

На конференцији за новинаре у оквиру панел дискусије „Нови почетак према Бриселу – Србија на путу ка Европској унији“, он је рекао да се нови почетак односи на искрен однос а с обзиром на сазнање да је Немачка, како је навео, сита српске политике која се разликује зависно од тога да ли је за домаћу или међународну употребу.

„Нови почетак је зато што знам да су многе земље сите наше приче у којој једно говоримо и друго радимо. Нови почетак је да оно што говоримо и урадимо, мислимо. То је нови почетак у односима Србије и свих осталих у свету“, објаснио је Вучић мото скупа чији су организатори Форума Србија Немачка и немачки Савет за спољну политику.

То другим речима значи, додао је, да ако каже да ће питати за цену гаса у Москви то ће и учинити, јер је такав поштен и одговоран приступ, без скривених порука и лоших намера веома важан за Србију.

„Уколико Србија буде урадила оно што је пред њом, свој домаћи задатак, јер не тражимо ништа од других, већ само да испунимо што је пред нама, онда од Немачке и других партнера у ЕУ тражимо да крајем 2018, 2019. или 2020. процене да ли је Србија обавила свој посао“, поручио је премијер.

Србија, како је навео, жели да на јесен отвори нова поглавља у преговорима са ЕУ – захваљујући Немачкој да отвори поглавље 32 о финансијској контроли, затим да почетком идуће године отвори и поглавља 23 и 24, док је у међувремену, додао је, са 18 скрининга већ завршен велики технички посао за 35 поглавља.

Поновио је и да ће отварање поглавља 23 и 24 утицати на већу ефикасност правосуђа и подсетио на нулту толеранцију владе у Београду према корупцији, због чега је, иако веома самокритичан по том питању, уверен у напредак, пре свега кроз акциони план за борбу против корупције, а уз помоћ неколико важних закона које је држава усвојила у тој области.

С тим у вези је подсетио да Србија очекује мишљење из Брисела о закону о узбуњивачима, за који каже да је један од најбољих у региону.

Да је Србија добро место за инвестирање Вучић је илустровао податком о прошлогодишњој размени Србије и Немачке од три милијарде евра, што је за 14 одсто више него 2012, указујући при томе да су повећани и извоз и увоз, а да је највише повећан извоз производа из Србије које праве немачке компаније у Србији.

„То показује да је Србија добро место за инвестирање немачких компанија и да могу да праве једнако квалитетне производе као и свуда у свету“, оценио је он.

Наводећи да је у првом тромесечју извоз порастао за 21 одсто, те да износи 343 милиона,док је истовремено увоз већи за 13,3 одсто и износи 443,9 милиона евра, Вучић је констатовао да је Немачка инвестирала 1,35 милијарди евра, а заједно са фирмама-ћеркама из Аустрије то је готово 1,7 милијарди евра.

Србија је, према његовим речима, покушала да обезбеди најбоље могуће услове за инвеститоре, али има још много тога што треба поправити како би немачким компанијама били обезбеђени најбољи услови за улагање – како би се осећале као код куће.

Подсетивши да је последњи покушај доношења модерног закона о раду пропао 2002. године, премијер је најавбио да ће нова верзија у скупшштини бити ове недеље, те оценио да ће то бити један од најмодернијих закона.

„Готово никоме није пало на памет да либерализује тржиште рада у последњих 12 година, а ми смо донели одлуку да идемо у флексибилније тржиште, да можемо да будемо пријемчивији за све инвеститоре“, објаснио је он.

Најављујући усвајање закона о приватизацији и стечају, као и о планирању и изградњи, Вучић је рекао да ће и они бити усклађени са европским законима те да ће заједно чинити бољи подстицајни пакет за инвеститоре, с којима се сложио да су велики проблем поступци који предуго трају.

Коначно, оценивши српско-немачке односе као никад боље, премијер је изразио спремност да „увек прихватимо различите врсте замерки од већег партнера и да саслушамо, исправимо што је код нас погрешно“, али да истовремено посебно ценимо што је Немачка спремна увек да саслуша Србију и види шта јој је међу политичким и економским интересима приоритет.

„Србија ће у политичком смислу бити носилац регионалне стабилности и уверен сам да нећемо изневерити немачке партнере“, поручио је Вучић, приметивши да је његова недавна посета Берлину у Србији добро оцењена, а он лично да је изузетно задовољан разговором с канцеларком Ангелом Меркел.

Скуп у Берлину су отворили шеф немачке дипломатије Франк Валтер Штајнмајер и председник Владе Србије.

Србија поштује БиХ

Премијер Александар Вучић поновио је да Србија води политику поштовања БиХ, али да он на обележавање сто година Првог светског рата у Сарајево није био јер би боравком на тој свечаности понизио свој народ.

„Нисам ни био позван да дођем у Сарајево. Да сам био позван могуће је да не бих отишао због табле на којој се говори о српској агресији, те не бих могао да стојим тамо и понижавам свој народ“, рекао је Вучић на конференцији за медије у Берлину.

Иначе, уместо у Сарајеву премијер је боравио у Андрићграду, где је, како је навео, говорио о Видовдану, миру, као и добрим односима са Аустријом и Немачком, „о томе како смо поносни на своју историју, и да је будућност Србије у ЕУ“.

У том смислу, додао је, уверен је да нико не може да нађе иједну реч да му замери, подсетивши да је прва његова посета на месту премијера била управо Сарајеву, да Србија води политику поштовања Босне и Херцеговине, те да за разлику од претходника ни после 70 дана још није посетио Републику Српску.

Александар Вучић у Берлину на скупу „Нови почетак према Бриселу – Србија на путу ка ЕУ“

Председник Владе Србије Александар Вучић отпутовао је у једнодневну посету Немачкој где ће присуствовати панел дискусији „Нови почетак према Бриселу – Србија на путу ка Европској унији“.

Скуп који организују Форум Србија-Немачка и немачки Савет за спољну политику отвориће шеф немачке дипломатије Франк Валтер Штајнмајер и председник Владе Србије, најавила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу с медијима.

На панел дискусији, о свеобухватним структурним реформама у Србији, говориће потпредседница Владе и министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички и министар привреде Душан Вујовић.

На скупу, поред представника српске владе говори и Бодо Хомбах, некадашњи шеф уреда канцелара и Уве Бергхајм, члан Управног одбора немачке компаније Фалке.

У току дана премијер и чланови српске делегације, потпредседница Владе Кори Удовички, министар привреде Душан Вујовић, као и председник Привредне коморе Србије Жељко Сертић, разговараће са немачким инвеститорима, на састанку који заједнички организују Дојче банк и Форум Србија-Немачка.

Вучић ће се састати и са бившим немачким канцеларом Герхардом Шредером, који је недавно боравио у Београду, и као почасни гост Форума Србија Немачка, присуствовао званичном почетку рада ове институције.

Председник Владе Александар Вучић састаће се и са председавајућим Одбора за ЕУ немачког Бундестага Гинтером Крихбаумом, наводи се у саопштењу.

После свечаног оснивања у Београду у априлу, скуп у Берлину је уједно и прво представљање Форума Србија-Немачка у Немачкој.

Циљ овог скупа је да се немачкој стручној јавности представе намере и циљеви нове српске владе у спровођењу најављених реформи, навели су организатори.

Скупу ће, осим почасних чланова Форума Ружице Ђинђић и амбасадора Немачке у Србији Хајнца Вилхелма, чланова Савета Форума међу којима су Горан Свилановић и Соња Лихт, присуствовати и представници немачких министарстава и институција, посланици Бундестага као и бројни чланови немачког Савета за спољну политику, наводи се у најави.

У просторијама немачког Савета за спољну политику, посетиоци скупа у Берлину имаће прилику да погледају изложбу о немачко-српској сарадњи, коју је подржало Министарство за економски развој и сарадњу Немачке, а реализовало Немачко друштво за међународну сарадњу (ГИЗ).

Здање у коме се одржавају скуп и изложба било је до Другог светског рата дипломатско представништво Краљевине Југославије, а последњи дипломатски представник, који је у њој боравио, био је нобеловац Иво Андрић.

Немачка ће подржати Србију, али неће смањити услове

Берлин – Министар иностраних послова Немачке Франк-Валтер Штајнмајер рекао је данас да ће Немачка подржати Србију на њеном путу у ЕУ, али да неће смањивати услове на том путу и похвалио владу премијера Александра Вучића за одлучност да спроведе потребне реформе.

Штајнмајер је, говорећи на отварању панел дискусије „Нови почетак према Бриселу – Србија на путу ка Европској унији“, у организацији Форума Србија Немачка и немачког Савета за спољну политику у Берлину, рекао да пут ка ЕУ неће бити лак, да претпоставља храброст, упорност, и да је важно да политика буде конструктивна у циљу мира и да мора бити иста споља и ка унутрашњости, јер су људи ти који треба да подрже пут у ЕУ, који је пун изазова.

– Уверавам вас да желимо бити партнери у савладавању тих изазова. Бићемо партнери, али и захтеван партнер, који ће вас подржати у превазилажењу изазова, али не смањењу обавеза. Премијер Вучић је свестан да само тако може и да нема уступака у том процесу, ни када је реч о нормализацији односа са Приштином, ни по питању владавине права, демократске владавине, и то не зато што са немачке стране желимо да спречимо процес, већ што желимо успешан процес – рекао је шеф немачке дипломатије.

Само мукотрпан рад, како је нагласио, води ка успеху, а Вучић је, како је додао, рекао да је спреман да иде тим путем, те агенда за реформе даје повода за наду.

Србија мора да спроведе реформе не због ЕУ, већ зог себе, поручио је Штајнмајер, истакавши да је за поштовање то што је Вучић своју политичку судбину везао за реформе.

Он је навео да историја и односи две земље нису били једноставни и подсетио да је пре два дана обележена 100. годишњица почетка Првог светског рата, да је пре две недеље била 15-а годишњица краја косовског сукоба.

Указао је, такође, да је у здању, у којем се одржава данашњи скуп, некада било југословенско изасланство и да је 1940. и 1941. југословенски изасланик био нобеловац Иво Андрић, чију радну собу је обисао са премијером Вучићем.

– Андрић није био само нобеловац, већ и последњи југословенски изасланик пре и за време Другог светског рата, у време када је Немачка донела рат и несрећу свету – подвукао је Штајнмајер.

Он је додао да не живимо у тим годинама, већ 2014, када је почетком године ЕУ отворила преговоре са Србијом, што је од великог значаја имајући у виду историју.

– Србија се враћа кући у срце Европе. У контексту те историје, посебно 90-тих, добијамо увид и дуг пут који је Србија прешла протеклих година – подвукао је Штајнмајер оцењујући да је бивши премијер Зоран Ђинђић направио велики корак на том путу.

Србија је, према његовим речима учинила много у протекле две године, постигла историјски споразум са Приштином, који ће, како је нагласио, засигурно премијер Вучић помоћи да буде примењен, као и да ће уследити даљи кораци у нормализацији односа.

Србија је, такође, постигла побољшање односа са свим суседима и уједно је исказала приврженост Босни и Херцеговини као држави, казао је Сстајмајер, додајући да рачуна на учешће Србије у подстицању БиХ на путу у ЕУ.


Извор: РТС, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић и Штајнмајер у Берлину

* Обавезна поља