vucic1БЕОГРАД – Лондонски магазин „Монокл“ објавио је у последњем броју интервју с вицепремијером Александром Вучићем, у којем га описује као „покретачку снагу у решавању три кључна питања која су дуго спутавала Србију – Косово, ЕУ и корупција“, али и подсећа да је је „важио за репресивног министра информисања, кажњавајући новинаре који су се супротстављали влади и забрањујући стране ТВ мреже“.

„Вучић се појавом савршено уклапа у амбијент Владе. Његово сиво одело, уредна коса и наочаре не би изазвали чуђење у било којој сали за састанке или кабинету. Али, насупрот уобичајеном клишеу, лидер Српске напредне странке растом је много виши него што изгледа на ТВ-у и има изузетно чврст стисак руке“, почиње репортер магазина.

Магазин наводи да је Вучић признат као најмоћнија личност у српској политици и лидер у успону на Балкану, као и да има огромну личну популарност и моћ. Ипак, подсећа се да је имао улогу у „општепознатој влади Слободана Милошевића“.

„У року од годину дана од његовог ступања на дужност, владајућа коалицијазавршила је преговоре о нормализацији односа са Косовом и започела званичне преговоре о придруживању Србије ЕУ. У међувремену, Вучић је лично преузео кормило кампање за борбу против корупције, с обзиром на то да су раније недодирљиви тајкуни ухапшени и оптужени за незаконито богаћење у спорним приватизацијама“, наводи магазин.

„Правили смо страшне грешке и водили штетну политику, не стидим се да то признам“

На директно питање да прокоментарише чињеницу да је деведесетих година био министар информисања у Милошевићевој влади, Вучић је одговорио:

– После 1999. године видели смо резултат наше политике: била је изузетно лоша у свим друштвеним сферама. Имали смо толико уништених мостова и зграда да не можете ни да замислите. Ми не можемо да кажемо да је све кривица Србије, али то је био резултат наше политике. Морали смо да променимо наше циљеве и нашу неуспешну и штетну политику. Сви смо правили неке страшне грешке и ја се не стидим да то признам. Морамо да пронађемо бољи пут за Србију и сада морамо да будемо веома чврсти, фокусирани, концентрисани, чак потпуно посвећени, ако желимо да пронађемо бољи пут за наш народ.

Магазин додаје да је Вучићев повратак на власт, „заједно са Дачићем, бившим портпаролом Слободана Милошевића“, изазвао нервозу међу западним дипломатама, али да су „чак и скептици почели да попуштају“.

Када га је репортер упитао зашто је изабрао да иде путем придруживања ЕУ иако је, историјски гледано, Србија имала боље односе са Русијом него са ЕУ, Вучић у одговору није помињао Русију.

-То (придруживање ЕУ) није тако популарно у Србији, како ви можда мислите. Али веома је повезано са модернизацијом ове земље. Ми ћемо морати да променимо наш ментални склоп, навике, саме себе, а то је најважнија ствар. Ако не променимо себе, ако не учунимо нешто у вези са владавином права и многим другим променама у различитим друштвеним сферама, нећемо бити успешни у будућности – рекао је Вучић.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић за лондонски „Монокл“

* Обавезна поља