Гостујући у емисији „Око“ РТС-а, Јеремић је рекао да су смешне оптужбе да му је Србија резервна фотеља. Могао сам да бирам да живим у свету и за то будем добро плаћен, рекао је Јеремић.

Говорећи о трци за позицију генералног секретара УН, Јеремић је рекао да није желео да прави труле компромисе.

„На крају су биле само наша и португалска кандидатура на столу. Значајно смо подигли углед Србије. Верујем да можемо да будемо при светском врху и у другим областима, имамо талентоване и способне људе“, рекао је Јеремић.

Истиче да је након избора у УН одбио милионске понуде, да је могао да изабере место на којем он и његова породица не би били нападани. „Изабрао сам да живим у Србији и да учиним све да се ствари промене набоље“, рекао је Јеремић.

Како је истакао, ову председничку трку трчи с далеко више жара него ону у УН.

Добро сам размислио пре него што сам одлуку и изашао са конкретним програмом са 70 мера које треба предузети да би било боље у годинама које долазе, изјавио је Јеремић.

Нови председник треба да искористи свој легитимитет који добије на изборима да се ухвати укоштац са озбиљним проблемима, рекао је Јеремић и додао да ми је највећи утисак разговор с људима које води широм Србије, где су многи на рубу егзистенције.

Нагласио је да се никад не би кандидовао да не верује да може да победи на изборима, а да ће се, кад победи, ухватити укоштац с проблемима, од којих су највећи „незапосленост, низак стандард, катастрофално стање у здравству и школству, који су нагомилани у свим сферама и чине ситуацију у Србији неподношљивом“.

На питање да ли му је хендикеп то што га није кандидовала странка, него група грађана, Јеремић је одговорио да донекле јесте, јер је он кандидат грађана, али странке нису толико тога доброг донеле народу.

Верујем да ће се овога пута грађани опредељивати за личности и вредности које пропагирају и да страначки уплив неће бити пресудан, оценио је.

Јеремић је истакао да неће рећи ниједан ружан коментар ни за једног опозиционог кандидата и подсетио да је Саши Јанковићу отворено рекао да ће га подржати уколико уђе у други круг. Након победе над Вучићем у другом кругу, ја верујем, биће потребно више од елементарне пристојности и пропагирања владавине права, будући председник ће морати зналачки да обезбеди боље место Србије у свету, али и да заврне рукаве за бољу економију и остале сфере живота, додао је он.

Говорећи о чланству Србије у НАТО-у, оценио је да кад бисмо ушли у НАТО, као савезници другог реда, тада бисмо покварили однос с Русијом.

А Русија нам је једини сигуран глас у СБ УН, рекао је Јеремић, који се залаже да војна неутралност буде уписана у Устав Србије, да будемо војно неутрална земља то није немогуће, тако треба да остане.

Треба неговати односе са Русијом

Јеремић је рекао да су односи Србије и Русије пријатељски вековима, на многе начине специјални и да их треба и убудуће неговати, али и наставити односе са свим кључним центрима моћи, а за нас је најважнији онај у ЕУ.

Истакао је да ће његови међународни контакти, ако постане председник, бити од помоћи Србији.

Ми смо европска земља и треба да тежимо достизању европских вредности, рекао је Јеремић додајући да је у погледу Европе веома тешко предвидети будућност.

Треба да наставимо да блиско сарађујемо, али да будемо свесни да је питање проширења на веома дугачком штапу, указао је Јеремић.

Према његовим речима, спољна политика Србије је тек у стварању, а верује да ће међународни контакти које он има бити од помоћи Србији.

Направили смо озбиљне спољнополитичке грешке и платили огромну цену, рекао је, већ од споља да црпемо снагу, инвестиције, знања и технологије.

Јеремић је оценио да улога будућег председника јесте у томе да доведе инвеститоре, али и да отвори тржише за домаћу робу и да председник и те како може утицати на економски раст земље.

„Кинеске инвестиције би могле да буду веће“ 

Такође, он је истакао да из Кине, која је друга светска економија, велике инвестиције у Србију могле би да буду веће кад би Србија имала компетентну власт.

Могли бисмо да отворимо кинеско тржиште од милијарду и по људи за робу из Србије и удесетостручимо пласман, оценио је Јеремић.

Ако постанем председник, а верујем да хоћу, ставићу акценат на инвестиције из Кине, поручио је Јеремић.

Испунићу законску обавезу и после избора објавити начин на који је финансирана кампања, рекао је Јеремић и поручио да ће и после избора остати нестраначка личност.


Извор: Р Т С

Оставите коментар

Оставите коментар на Вук Јеремић у емисији „ТВ око“

* Обавезна поља