vulin(1)БЕОГРАД — Министар за КиМ Александар Вулин очекује да ће ЦИК дати тумачење ситуације настале након што градоначелник Митровице Крстимир Пантић није преузео мандат.

„Претпостављам да ће ЦИК дати тумачење да се избори за градоначелника понављају. То није нешто што нам је требало у овом тренутку, да трошимо енергију на нове изборе, али све је боље од тога да Србе представља онај кога нису бирали. Боље тако, него да се намећу решења“, рекао је Вулин Танјугу.

Како градоначелник у северној Косовској Митровици практично није изабран, јер Крстимир Пантић није положио заклетву, Вулин каже да ће се тиме сигурно успорити формирање Заједнице српских општина, али да ипак очекује да ће тај застој бити кратак и привремен.

„Због тога искрено жалим, јер мислим да ће круна свих наших напора бити формирање Заједнице српских општина која ће бити нови квалитет. Надам се да ће застој бити кратак и привремен и апелујем на оне који одлучују о томе да нам што пре омогуће да решимо процедуране услове да бисмо дошли до формирања те заједнице“, истакао је Вулин.

Упитан да ли га је изненадио поступак Крстимира Пантића, који је поднео оставку на место заменика директора Канцеларије за Косово и Метохији, а потом се није појавио на полагању заклетве нити је ступио на дужност градоначленика, Вулин је рекао да то „више није важно, да је свака оставка лични чин, али и политички и да је то већ данас иза нас“.

„Морамо да се окренемо будућности и решавању проблема који су свакодневни. Ту нема шта да се коментарише. Срби су изашли на избори и изабрали своје представнике, три су градоначелника положила заклетву, ако треба да се понове избори поновиће се – важно је да Срби остану јединствени као што јесу“, навео је Вулин.

На питање да ли постоји могућност да буде уведена привремена управа и да на чело Косовске Митровице дође Оливер Ивановић, Вулин је рекао да мисли да не постоји законска могућност за то.

Он је захвалио Србима на северу Косова и Метохије што су, како је рекао, поред храбрости коју су увек показивали, сада показали и изузетну меру достојанства и политичке мудрости.

„Само захваљујући њима успевамо да превазиђемо прекпреке на путу формирања Заједнице српских општина и препреке које се појављују у преговарачком процесу“, нагласио је Вулин и додао да су Срби синоћ, приликом конституисања општина, били уз Владу Србије и државу.

„Тако ће и наставити да раде. Створен је нови квалитет поверења између владе и Срба на Косову и то даје резултате без обзира на све препреке, подметања која могу да долазе са разних страна“, истакао је Вулин, који је подсетио да је процес конституисања завршен и да Срби на северу Косова имају легалне и легитмино изабране представнике и власт коју нико не може да непризнаје или да занемари.

На северу Косова касно синоћ одржане су свечане седнице на којима су одборници и већина градоначелника потписали свечане изјаве и ступили на дужност.

Одборници и градоначелници свечани изјаве потписали су у просторијама у којима није било државних обележја, као ни на изјавама које су потписали.

Церемонија потписивања свечаних изјава у све четири општине, Северној Митровици, Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу, обављена је иза затворених врата.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Вулин – Оставка Пантића није важна!

* Обавезна поља