Lazar-Krstic 3БЕОГРАД – У јавном сектору запослено је 781.000 људи, изјавио је министар финансија Лазар Крстић. У последња четири месеца јавни сектор у Србији просечно се месечно увећавао за 1.800 радних места, навео је Крстић.

Министар финансија Србије Лазар Крстић изјавио је да је у јавном сектору запослено 781.000 људи и најавио да ће новооснована владина комисија разматрати 119 захтева, мимо интерних конкурса, за нова запошљавања у државној служби

„У последња четири месеца јавни сектор у Србији просечно се месечно увећавао за 1.800 радних места, јер је 3.200 људи одлазило а 5.000 се запошљавало, највише у новембру и децембру“, рекао је Крстић у интервјуу агенцији Бета.

Подсетио је да је законом ограничено запошљавање у јавном сектору у 2014. и 2015. години и да је Влада Србије основала комисију која одлучује о захтевима за запошљавање нових људи. Ограничено је отварање једног радног места у јавном сектору на пет угашених, изузимајући посебне ситуације.

„Та мера није била популарна али је неопходна, јер је јавни сектор у Србији већи него у земљама у окружењу“, казао је Крстић, али није могао да прецизира колико људи је вишак у јавном сектору.

Захтеви за нова запослења у јавном сектору које ће комисија разматрати, како је рекао, нису стигли предвиђеном процедуром, преко надлежних министарстава која треба да одреде где је могуће запошљавање.

„Постоји простор да се 300 људи месечно запосли у јавном сектору, јер се истовремено дешава и природни одлив из тог сектора. Предлог је да се у свим службама, пре него се донесе одлука о новом запошљавању, види да ли се то место може попунити прерасподелом људи, јер буџет не може да издржи даљи раст тог сектора“, казао је Крстић.

Министар финансија је појаснио да по подацима регистра запослених у јавном сектору, који нису коначни, на неодређено време је запослено 645.000 људи, на одређено време 73.000, по уговору 55.000, а преко задруга 8.000 људи.

„За буџет је такво стање неодрживо, не само због тога што је јавни сектор прегломазан за економију какву имамо, већ и због тога што су ту плате знатно веће него у приватном сектору“, рекао је Крстић.

До јула ове године ће, како је најавио, бити уведени платни разреди за запослене у јавном сектору, како би људи који раде исте послове, без озбира у ком сектору, били једнако плаћени.

„Новина ће бити и то што ће они који имају боље резултате на послу бити боље и награђени и моћи ће да напредују у служби. То значи да ће људи на одговорним местима бити боље плаћени него сада, а министри неће имати плату од (само) 90.000 динара“, рекао је Крстић.

„Тиме ће се спречити да квалитетни људи напуштају државну службу јер у приватном сектору могу више да зараде“, додао је министар.


Извор: Р Т С

Оставите коментар

Оставите коментар на За четри месеца запошљено преко 7.000 људи

* Обавезна поља