albania-and-kosovo-albanian-beauty-23700524-690-938ПРИЗРЕН – „Косовски премијер“ Хашим Тачи изјавио је данас у Призрену, отварајући прву заједничку седницу косовске и албанске владе, да ће бити формиран фонд за Албанце на југу Србије, а да је циљ седнице хармонизовање политика и ставова који се тичу нерешених проблема Албанаца где год се они налазили.

„Добродошли у заједничку кућу“, рекао је Тачи, који је оценио заједничку седницу две владе историјском и новим поглављем за Косово, Албанију и регион, наводи Радио слободна Европа (РСЕ).

„Косовски премијер“ је нагласио да ће се током ове седнице дати обећање да ће се преузети историјска одговорност о вођењу бриге над сународницима који живе у региону, да ће се ојачати веза са албанском дијаспором.

„И грађани Косова и Албаније, и они у Тетову, Прешеву, Улцињу и у дијаспори нестрпљиво су очекивали овај заједнички састанак. Није случајно и да је једна од главних данашњих одлука формирање фонда за Албанце у Прешеву, Медвеђи и Бујановцу“, казао је Тачи.

Албански премијер Еди Рама казао је да је две владе довела за заједнички сто тежња за доприносом албанској и регионалној интеграцији у уједињеној Европи, преноси РСЕ.

„Ми смо више од грађана две суседне земље. Велика већина наших грађана припадају једној нацији која са свим унутрашњим разликама има исти језик, културу и заједничку традицију“, казао је Рама.

Прва седница две владе обележена је потписивањем споразума о сарадњи у области олакшавања трговине, транспорта и евроинтеграција, а разговарано је и о заједничком конзуларном представљању Косова и Албаније у конзуларним пословима, о сарадњи из области реда и мира, као и о споразуму о предаји свих релевантних докумената на албанском језику и помоћи албанске стране у области европских интеграција и сарадњи у области енергетског и фискалног систем.

То је историјски састанак, после 100 година састају се два премијера и две владе. То је први корак ка уједињавању Албанаца – каже Јонуз Муслиу, председник Покрета за демократски прогрес Албанаца, са југа Србије.

 

demaciАдем Демаћи – Почетак уједињења

Један од водећих политичких ауторитета на Косову Адем Демаћи оценио је да данашња заједничка седница Влада Косова и Албаније представља „врсту националног уједињења“.

У интервију за дневник „Епока е Ре“, Демаћи је рекао да „имајући у виду време, простор у којем живимо и међународна кретања ово је (заједничка седница) једна врста националног уједињена“.

Он је оценио да заједничка седница представља корак ка јачању две државе и Албанаца у целини.

„Косово и Албанија требало је да тај корак много раније да предузму, али је боље икада него никада. Ја очекујем да се сарадња између две земље настави позитивно у свим областима“, рекао је Демаћи.

Он је казао да се веома добро осећао када је сазнао да су се представници две владе сагласили да се формира фонд за Прешевску долину и додао да „треба показати Србији да никада нећемо заборавити нашу браћу и сестре, да им у оквиру могућности које имамо помогнемо. То је за сваку похвалу“.


Извор: Танјуг, ЦЕОПОМ-Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на Зачетак стварања велике Албаније

* Обавезна поља