pohod-na-hadzet-24Због прошлонедељног скупа у Новом Пазару на коме су марширали и момци у униформама страсти се још не стишавају.

Реакције државе није ни било, а министар одбране Братислав Гашић каже да нема елемената повећаних безбедносних претњи.

Посланик Мехо Омеровић, председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права, сматра да је ћутање државе забрињавајуће.

У Новом Пазару недељу дана након скупа под називом Поход на Хаџет је мирно. На челу поворке прошле недеље ходали су младићи у зеленим униформама с фесовима на главама, ученици верске школе медресе. Организатори скупа, међу којима и муфтија Муамер Зукорлић, тврдили су да су њихове униформе у традиционалној муслиманској боји и да су носили такође традиционалне капе, те да се не ради ни о каквој војсци или провокацији. Реакције државе готово да није ни било.

„Оно што ми имамо као информације је да ту нема елемената повишених безбедносних ризика“, кратко је рекао министар одбране Братислав Гашић.

Посланик СДПС-а Мехо Омеровић каже да је одсуство реакције државе опасно. Посебно, каже, чуди извештај полиције у коме се наводи да је то био скуп у покрету и да није било нарушавања јавног реда и ништа више. О дечацима у униформама нема ни речи. Омеровић подсећа да су униформе подсећале на оне које је носила милиција Аћиф-ефендије, који је сарађивао с окупатором током Другог светског рата. Омеровић страхује од тога да неко не жели да види колико су такве појаве опасне и шта све могу да подстакну.

„Шта треба да се деси даље након оваквог скупа у покрету који за полицију у Новом Пазару не предстваља никакву безбедносну претњу, да ли ћемо имати покрете четника из Украјине који су већ најављени, да ли ћемо имати покрете следбеника ратних злочинаца Драже Михјаловића, Љотића, Недића, хортијеваца и свих дргих који су сарађивали са окупатором? Пуштен је дух из боце“, каже Мехо Омеровић.

Фахрудин Кладничанин из академске иницијативе Форум 10 слаже каже да је држава морала да пошаље јасну поруку да се екстремистичке поруке не могу слати из Новог Пазара. Он верује да је све ово догађа због избора за Бошњачко национално веће који се одржавају у октобру и да је по среди промоција муфтије Зукорлића.

„Својеврсну милитаризацију у Новом Пазару треба посматрати као својеврсну предизборну кампању за БНВ и оно што је јако важно јесте да екстремне поруке које су послате само побуђују други екстремизам. И шта имамо за узврат, да разноразне четничке организације најављују шетњу кроз Нови Пазар. То не доприноси ничему добром“, каже он.

Поход на Хаџет организује се последњих неколико година, али ово је први пут да се о њему толико говори. Према подацима Бошњачког националног већа, на Хаџету су 1944. године партизани стрељали око 1.500 Бошњака. Међу њима је био и Аћиф Хаџиахметовић, Аћиф-ефендија, ратни градоначелник Новог Пазара.


Извор: Б-92

Оставите коментар

Оставите коментар на Зашто држава ћути на униформе у Новом Пазару?

* Обавезна поља