Angela-Merkel_TaciПРИШТИНА – После оснивања Специјалног суда за ратне злочине припадника бивше ОВК, преко приштинских медија, јавности постају доступни извештаји западних обавештајних служби које су од почетка рата пратиле умешаност сада високих албанских политичких функционера у многобројне злочине: од илегалне трговине дуваном, нафтом и дрогом до убистава.

Сва имена која се појављују у тим извештајима директно су повезана са премијером у оставци Хашимом Тачијем.

Приштински дневник „Коха диторе” наставио је објављивање података из тајних докумената НАТО-а, који откривају функционсање политичко-војне мреже, која је радила као мафијашка организација, а овог пута се баве начином на који су припадници ОВК организовали убирање царинских прихода, регрутовање полицајаца и цариника, као и прислушкивањем припадника КФОР-а и Унмика

Прве „царинике” на граничном прелазу Ђенерал Јанковић после 1999. године поставила је „Косовска информативна служба”, тврди тајна служба НАТО-а.

Наплата царинских такси од улаза робе из Македоније, углавном шверцованог дувана и нафте, донело је велики приход овој организацији. На чело тих „послова”, према овим тајним документима, био је постављен Сабит Геци, човек врло близак Кадри Весељију и Хашиму Тачију. КФОР повезује припаднике ШИК-а и са трговцима дрогом. За једног од главних се сматра Исмет Османи, познат као Цури. О умешаности Цурија у послове са дрогом раније је извештавао црногорски лист „Вјести” на основу докумената ЦИА.

„Трговина дроге се везује за Геција и Цурија, косовске Албанце, шверцере дроге”, пише у документу НАТО-а .

Главна криминална радња Весељија је, како се извештава, била шверц дувана, који је укључивао и везе у македонском ДПА, али и харач од царина. „Манипулације Весељија са царинским органима и тендерима за изградњу путева у Словенији могу да објасне његова честа путовањау Љубљану”, пише даље обавештајна служба НАТО-а.

Кампањи, која очигледно води ка премијеру у оставци Хашиму Тачију, придружио се и дневник „Зери”, који је јуче објавио да је тадашња америчка амбасадорка Тина Кајданов оценила да Тачи, у тренутку када је лидер Демократске партије Косова постао премијер први пут, 2008. године, има немали ослонац и подршку у Кадри Весељију, у то време директору ШИК-а .

У каблограму америчке амбасаде од 10. јануара 2008. године, који је амбсадорка Кајданов упутила америчком Стејт департменту пише: „Тачи се такође ослања на неке припаднике његове партије на најнижем нивоу, као што су члан руководства Азем Суља, проблематични градоначелник Србице Сами Љуштаку и Кадри Весељи, директор незваничне тајне службе блиске ДПК.”

Данас су ово људи за које се у Пирштини говори да су на Тачијевом списку за „самопредају правди”. Посланик Азем Суља је током рата био командант ОВК и „министар одбране” и помињан је као један од највиших званичника бивше Обавештајне службе Тачијеве странке. Изабрани градоначелник Србице Сами Љуштаку, који је оптужен за ратне злочине током сукоба на КиМ, на основу одлуке Апелационог суда је пуштен ради давања градоначелничке заклетве, након чега је враћен у притвор.

На Тачијевом списку за „замену” је и Џавит Халити, актуелни потпредседник скупштине и оснивач ОВК, бивши министар и посланик Фатмир Љимај, против кога је међународни тужилац подигао оптужницу за проневеру буџета, а у марту прошле године је пуштен из притвора, у коме је био због оптужбе за злочине над Србима у селу Клечка 1999. године.

Љимај је са председником косовског парламента Јакупом Краснићијем прошле године иступио из ДПК и основао Грађанску иницијативу.

Шест година после извештаја америчке амбасадорке, Кадри Весељи је, иако други човек ДПК, према косовским аналитичарима, у Тачијевој немилости и он га потпуно игнорише.

Међутим, под насловом „Немачка влада наставља да избегава сусрете са Тачијем”, „Коха диторе” пише да је немачка министарка одбране Урсула фон дер Лејн током дводневне посете Косову, у среду и четвртак, неочекивано отказала састанак са Тачијем. Немачки новинари који су пратили делегацију Фон дер Лејен потврдили су да је састанак био планиран за четвртак, али да је отказан. Неодржавање званичних разговора је објашњено „недостатком времена”, али је прави разлог, према овим изворима, тај што немачка страна није желела да Тачи злоупотреби тај састанак за предизборну кампању.

Иначе, Тачи, већ неколико месеци, а убрзано после распуштања скупштине, доводи нове људе у партију и даје им високе положаје. Према приштинским изворима, због тога влада велико незадовољство међу чланоцима ДПК, тако да се чека генерална скупштина странке на којој би се супротставили таквим Тачијевим потезима.

Занимљиво је да Тачи за то користи два начина: на свом фејсбук-профилу представља нове чланове свог тима који углавном долазе из цивилног друштва, док са друге стране, када се договори са пословним људима, они буду представљени на партијском заседању и конференцији за штампу.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Зашто службена Немачка сада избегава Тачија

* Обавезна поља